Planet in space
V zraku · dan za

Vsako leto nam postreže z zanimivimi astronomskimi pojavi in leto 2015 ne bo izjema. Žal čisto vseh iz Slovenije ne bomo videli, zato smo vam pripravili nabor vseh tistih nebesnih aktivnosti, ki jih bomo lahko občudovali tudi pri nas- če nam jo seveda ne bo zakuhalo vreme. Kaj je ”zapisano v zvezdah” za Slovenijo v letu 2015 in česa ne bi smel zamuditi nihče, si preberite v nadaljevanju.

Nebesni pojavi nas bodo tudi v letu 2015 razvajali in skušali upleniti našo pozornost. Toda svetleča telesa tam zgoraj imajo zaradi epidemije pametnih telefonov in tablic hudo konkurenco v svetlečih zaslonih tu spodaj, zato vse manj pogledujemo v nebo. Vendar pa se je vsake toliko pametno zazreti v nočno nebo in použiti pisano druščino nebesnih teles, saj nam ta, kljub upadu zanimanja, zopet pripravlja kar nekaj dogodkov, ki bodo vidni tudi s prosti očesom.

V nadaljevanju smo nanizali napovedane astronomske dogodke, ki se bodo v letu 2015 zvrstili tudi v Sloveniji (ne čisto vsi), vendar pa nas vesolje lahko vsak trenutek preseneti, zato nikar ne omahujte s pogledom v nebo, ko nad zemljo pade mrak. Če drugega ne naletite na utrinek, ki (dobesedno) umira od želje po vaši tihi želji.

PREBERITE ŠE: Astrofizika za telebane

Januar

10. januar: Nad zahodnim obzorjem bosta Merkur in Venera vsega 0,6 stopinj narazen.

Februar

6. februar: Jupiter v opoziciji, torej na nasprotni strani Sonca glede na nebo nad Zemljo. Takšna lega pomeni Jupitrovo vsakoletno najbližjo lego Zemlji.
17. februar: Tik ob tankem Luninem krajcu nizko nad vzhodno-jugovzhodnim obzorjem se bo nahajal Merkur.

Marec

20. marec: Na enakonočje, ki se začne ob 9.32, se bo zgodil delni sončni mrk.

April

4. april: Popolni sončni mrk, ki pa žal ne bo viden iz Slovenije.
11. april: Nad zahodno-severozahodnim obzorjem bo ”zbližanje nebesne vrste”, Venere in Gostosevcev oz. Plejade (odprte zvezdne kopice v ozvezdju Bika).
22. april: Meteorski roj Liridov, katerega starševsko telo (t.j. izvorni komet) je komet Thatcher (C/1861 G1). Potekal bo med 16. in 25. aprilom, najbolj pa bo ”aktiven” 22. v mesecu.

Maj

5. maj: Polni Luni na vzhodu-jugovzhodu bo okoli 3 stopinje na zahodu družbo delal Saturn. Ta dan pa bo svoj vrhunec doživel tudi vsakoletni meteorski roj Eta Akvaridov (starševsko telo je Halleyjev komet).
23. maj: Saturn v opoziciji (za ogled bo potreben manjši teleskop).

Junij

12. junij: Manj kot stopinjo od centra razsute kopice Jasli v Raku se bo nahajala Venera.

Julij

18. julij: Samo 5 stopinj nad zahodno-severozahodnim obzorjem bomo v Levu ugledali Venero, Jupiter, Lunin srp in Regul.
28. julij: Ta večer bo vrhunec doživel meteorski roj Južni Delta Akvaridi, skupina meteorjev z radiantom v ozvezdju Vodnarja.

Avgust

12. avgust: Ta dan bo na nebu zares živahno, saj bomo lahko videli okoli 100 utrinkov na uro. Zahvala gre meteorskemu roju Perzeidov, katerega starševsko telo je komet Swift-Tuttle.

September

27. september: Popoln Lunin mrk (ob 2.07).

Oktober

1. oktober: Mars, Venera in Jupiter v ozvezdju Leva, ki se bo dvigal nad vzhodnim obzorjem.
11. oktober: Uran v opoziciji.
21. oktober: Meteorski roj Orionidov, katerega delci prihajajo iz istega kometa, ki povzroča tudi meteorski roj Eta Akvaridi.

November

18. november: Čaka nas pravi meteorski naliv, ki ga bo povzročal meteorski roj Leonidov, ki je povezan s kometom Tempel-Tuttle.
30. november: Visoko nad jugovzhodnim obzorjem bosta v ozvezdju Device Mars in Venera.

December

14. december: Za konec leta nam eden najlepših in najmočnejših meteorskih rojev, meteorski roj Geminidov (njihovo matično telo je asteroid 3200 Phaethon), pripravlja 120 utrinkov na uro.

vogel_bohinj_sprehod_polna_luna_16 Pohod ob polni luni na smučišču Vogel tek na smuceh_bergfex Kam ta vikend? #1 Novoletni skok v morje 2015 Novoletni skok v morje 2015 – tradicija za tiste z debelo kožo! BUMfest9 Največji slovenski tolkalni festival BUMfest že devetič · · · ·