Camera Restricta
V zraku · tehnologija · gadgeti

Prav neverjetno je kako odhajamo v tuje kraje, si ogledujemo turistične lokacije, naravne in kulturne znamenitosti, veselo fotografiramo, domov pa se vračamo z istimi posnetki kot tisoče drugih turistov, z istimi fotografijami, ki jih na Googlu najdemo na tone. Vsi fotografiramo iste prizore, iz istega mesta (čredni nagon?), ki prav zato izgubijo svojo prvinskost saj bi jo zlahka posnel nekdo drug pa tega sploh ne bi opazili. Camera Restricta Philipa Schmitta vam zato prepreči, da bi naredili iste posnetke kot vsi ostali.

Na spletu za skoraj vsako mesto najdemo številne geo-označene fotografije, fotografije, ki so praktično identične tistim s katerimi se tudi sami vračamo domov. Včasih se človek vpraša zakaj ljudje sploh fotografirajo? Če ste siti generičnih posnetkov in bi radi ovekovečili dragocene spomine na edinstven način, potem je kot nalašč za vas Camera Restricta, ”uporniško orodje za snemanje unikatnih fotografij”, eksperiment o tem kako neumno se ljudje obnašamo s fotoaparati oz. pametnimi telefoni.

Camero Restricto sestavlja inteligentno ohišje za pametni telefon natisnjeno s 3D tiskalnikom, pametni telefon in GPS tehnologija, ki se poveže s Flickrjem in Panoramio, kjer prešteje fotografije posnete na točno določeni lokaciji v radiju 9 kvadratnih metrov. S tem vam pove kako (ne)izvirna je vaša perspektiva oziroma razgledna točka in če je številka previsoka, vam fotoaparat, katerega ime je aluzija na kamero obskuro (prvi fotoaparat), skrije sprožilec in ne dovoli narediti posnetka.

PREBERITE ŠE: Svet obrnjen na glavo: neverjeten video posnetek, ki mrgoli z optičnimi prevarami

Fotoaparat Camera Restricta, ki je zgolj eksperiment, ki pa ima veliko smisla, količino fotografij posnetih na določeni lokaciji determinira s tem, ko preko GPS-a določi svojo lokacijo in nato preko spleta identificira fotografije, ki so bile posnete na tem mestu. Na zaslonu vam izpiše število tovrstnih posnetkov, prav tako vam to sporoča zvočnik, ki se oglaša z zvokom Geigerjevega števca (zvok se spreminja glede na število posnetkov najdenih za dotično lokacijo), v kukalu pa se pojavi rdeč križ. Verjetno bi se prva zdelo prav frustrirajoče, ker bi se iskanje edinstvene perspektive izkazalo za precej težavno nalogo (da ne omenimo, da bi se istočasno zavedali svoje neizvirnosti), a postopoma bi zato postali boljši fotografi in ne le eni izmed mnogih, ki posnamejo ena in isto fotografijo. Bi sprejeli izziv na naslednjem izletu v tujino?

Camera RestrictaOdpri galerijo

Hiter pregled kako generična je turistična fotografija:


To-do ura ni pametna ura, je pa zato tablica. To-Do je ročna ura, ki ni ne časomer, ne pametna ura in v bistvu sploh ni ura. Kaj pa potem je? Naprava za merjenje hitrosti bejzbol žogice Scoutee Scoutee – slovenski merilec hitrosti žogice meri utrip trga na Kickstarterju Rawman 3000 Rawman 3000 je walkman za vinilke! Pametna ura Moto 360 druge generacije Moto 360 – Motorolina pametna ura druge generacije navdušuje še bolj kot njena predhodnica · · ·