Concept Byton
Utrip mesta · mobilno

CES 2018 oziroma sejem inovativne in zabavne elektronike na prvi pogled nima veliko skupnega z avtomobili. A če se poglobimo v najnovejšo tehnologijo in elektroniko, ki jo najdemo v avtomobilih, so avtomobili in elektronske pogruntavščine vedno bolj povezani. Tako niti ni čudno, da vedno več proizvajalcev avtomobilov svoje najnovejše dosežke predstavlja prav na takšnih sejmih. Med njimi je tudi Byton s svojim najnovejšim konceptom.

Byton je kitajski proizvajalec luksuznih električnih avtomobilov, ki se je s konceptom, ki bo na ceste zapeljal proti koncu leta 2019, predstavil javnosti. Glede na to, da imajo eno izmed pisarn v Silicijevi dolini in da je podjetje ustanovil Carsten Breitfeld, nekdanji vodja programa BMW i, ni nobenega dvoma, da gre za resno in prav nič pregovorno ‘kitajsko’ podjetje. Byton je namreč prvi SIV oziroma pametni intuitivni avtomobil na svetu, ki se bo določenih stvari učil sproti in tako poskrbel za daljšo življenjsko dobo avtomobila, vam pa prihranil čas z iskanjem učinkovitih alternativnih poti do vašega cilja.

Byton Concept je tako imenovani crossover z vpadljivim zunanjim dizajnom, ki ima nekaj skupnih oblikovnih lastnosti z Nissanom in Land Roverjem, preseneti pa s svojimi pametnimi svetlobnimi telesi, ki lastnika pozdravijo ob prihodu in ga obvestijo o stanju napolnjenosti baterije. Največja sprememba v primerjavi z drugimi avtomobili na trgu je zagotovo v notranjosti Bytona. Na mestu, kjer smo bili do zdaj vajeni videti zabavno-informacijski zaslon in osrednjo konzolo s kazalniki, imamo zdaj en sam ogromen zaslon, ki prekriva skoraj celotno dolžino armaturne plošče. Dolg je kar 1,25 metra in visok 25 centimetrov. Volanski obroč ima za informiranje voznika nameščen 8-palčni tablični računalnik z zaslonom na dotik. Kot svetovno novost lahko omenimo prednja sedeža, ki se lahko v 12-stopinjskem kotu obrneta proti notranjosti avtomobila. Na voljo imamo funkcijo za prepoznavanje voznikovega obraza, v  Bytonu pa bo vaša najboljša sopotnica postala Amazonova Alexa, za katero trdijo, da bo še pametnejša.

Byton Concept ima dve obliki pogona. Z elektromotorjem, ki je nameščen v zadnji del avtomobila, boste lahko prevozili do 400 kilometrov, pri čemer boste imeli na razpolago 272 konjskih moči in baterijo z zmogljivostjo 71 kWh. Močnejša različica z dvema elektromotorjema bo imela 476 konjskih moči in baterijo z zmogljivostjo 95 kWh, ki bo omogočala do 520 kilometrov vožnje. V zgolj 20 minutah se bo baterija napolnila za nadaljnjih 240 kilometrov. V 30 minutah pa bo polnih kar 80 % baterije.

Byton bo tako eden izmed najnaprednejših avtomobilov na trgu v letu 2019. Obljubljajo, da bo serijski avtomobil v 85 % enak konceptu. Bo tudi cenovno dosegljiv, saj njegovo ceno na ameriškem trgu ocenjujejo na 45.000 ameriških dolarjev. Byton bo imel visoko stopnjo avtonomne tehnologije, visoko raven povezljivosti, z aplikacijami “health” pa bo bdel tudi nad zdravjem in počutjem potnikov.

PREBERITE ŠE: NIO ES8: VISOKOZMOGLJIVI ELEKTRIČNI 7-SEDEŽNI SUV

Galerija slik: Concept Byton

Concept BytonOdpri galerijo
1000-500-citymagazine-cover Motoped Pro: križanec med motornim in gorskim kolesom Infiniti Q Inspiration Concept Infiniti Q Inspiration Concept: lepotec se je razgalil v vsej svoji lepoti 1000-500-citymagazine-cover Plymouth Belmont: edinstveni koncept iz leta 1954, ki je postal resničnost YapeWeb CES 2018: E-Novia Yape, urbani samovozeči kurir · · · · · · ·