Most Cirkelbroen je prava poživitev za dansko prestolnico.
Utrip mesta · arhitektura

V danski prestolnici Kopenhagen v četrti Christiansbro so nedavno otvorili sveže zgrajeni most za pešce in kolesarje Cirkelbroen oziroma tako imenovani krožni most, pod katerega se je podpisal prosluli islandski arhitekt Olafur Eliasson. Spominja na ladje, saj ima vsaka od petih krožnih platform svoj jambor, kar je metafora za rečni promet, ki je tu skoraj tako gost kot kolesarski.

Cirkelbroen je nov krožni most v pristaniški četrti Christiansbro danske prestolnice Kopenhagen. Navdih zanj je avtor Olafur Eliasson črpal iz ladij, zato iz vsake izmed petih različno velikih platform raste jambor, ki se 40-metrskega mostu oklepa z jeklenimi žicami (skupno jih je 110), medtem ko dodano vrednost rdeči ograji iz modeliranih stebričkov dajejo LED luči, ki so sinhronizirane z mestno razsvetljavo. Most je financirala fundacija Nordea Fonden, gre pa pravzaprav za dvižni most, saj ima srednji del mehanizem, ki omogoča prehajanje ladij.

PREBERITE ŠE: Most ljubezni v Parizu bo ostal brez znamenitih ključavnic

Krožna oblika ni naključje, ideja pa sega daleč v otroštvo Eliassona, sina mornarja, ki je velik del le-tega preživel v pristanišču Hafnarfjördur na Islandiji. Tam so bili ribiški čolni nagneteni kot sardele in je lahko prečkal zaliv s skakanjem iz enega krova na drugega. Ti pa so bili med seboj različni. Te spomine je prelil v načrt za most, ki ga bo dnevno prečkalo okoli pet tisoč peščev in (predvsem) kolesarjev.

Mosta ni raven saj se različno veliki krogi držijo na različnih mestih in je izredno blizu gladini. S tem ljudi ”prisili”, da nekoliko upočasnijo tempo, se morda celo ustavijo, Eliasson pa upa, da bo postal tudi zbirališče, medtem ko fundacija Nordea Fonden, ki je most že predala mestu, k temu dodaja, da niso dobili zgolj mostu in umetnine, ampak tudi novo prizorišče.

Most Cirkelbroen je prava poživitev za dansko prestolnico.Odpri galerijo
PicMonkey Collage To so najdražje hiše in stanovanja na svetu! Sky Pool - nebeški bazen v Londonu Sky Pool – London bo dobil najatraktivnejši bazen na svetu, ki bo most za plavalce Versajska palača Versajska palača bo dobila luksuzni hotel Plavajoči zasebni otoki Amillarah Private Islands Amillarah Private Islands: plavajoči zasebni otoki, ki jih lahko postavite kjerkoli na svetu ·