Čokolada kot zdravilo proti kašlju
Utrip mesta · zdravje & lepota

Vas boli grlo? Vas daje suh kašelj? Namesto po pastilah in sirupu posezite po koščku čokolade. Sliši se nenavadno, a tako ugotavlja raziskava univerze Hull (Velika Britanija), ki je pokazala, da košček temne čokolade bolj pomaga pri suhem kašlju in bolečem grlu kot pa zdravila brez recepta! Bolniki, ki so jemali zdravilo s kakavovim izvlečkom, so namreč okrevali hitreje kot tisti, ki so jemali sirup proti kašlju. Kot da potrebujemo dodaten razlog, da uživamo čokolado!

Čokolada nam je velikokrat uteha, a le redkokdo bi nanjo pomislil ob kašlju in bolečem grlu. A prav s čokolado lahko ozdravite tako suh kašelj kot boleče grlo. Tako ugotavlja raziskava na londonski univerzi Imperial College, pri kateri so se prebili do spoznanja, da čokolada vsebuje alkaloid teobromin (izvleček iz kakava). Ta preprečuje neželeno delovanje vagusnega živca, katerega neprimerna reakcija je tudi kašelj, bolje kot kodein, ki ga večinoma uporabljajo zdravila (predvsem sirupi). Poleg tega ima čokolada gostejšo strukturo kot zdravila proti kašlju, zato naredi boljši zaščitni sloj v grlu in posledično bolje blaži in hitreje umiri kašelj.

PREBERITE ŠE: Recept: najboljši čokoladni fondi

Ko vas torej naslednjič praska grlo in daje kašelj, ne hodite v lekarno, ampak raje skočite v trgovino z živili po tablico temne čokolade. Nasvet prihaja od profesorja Alyna Moricea, strokovnjaka za pulmologijo in vodje kardiovaskularnih in pulmoloških študij na Univerzi v Hullu; ta je učinke čokolade 14 dni testirala na bolnikih, ki so 2-krat dnevno jemali 1000 miligramov teobromina. Za primerjavo, tablica temne čokolade s 70-odstotnim deležem kakava vsebuje 1350 miligramov te snovi. Ta je celo prekašala kodein, snov, ki je v sirupih sicer glavno orožje v boju proti kašlju, a lahko povzroča zaspanost in utrujenost, medtem ko temna čokolada nima negativnih stranskih učinkov. Ravno nasprotno.

smoking-cigarette-movies-tobacco-pulp-fiction Kako na enostaven način prenehati kaditi ? Idealna moška postava Kako se je popolno moško telo spreminjalo v zadnjem stoletju in pol Kodrasti lasje Kako do kodrov čez noč (brez segrevanja)? Modni trendi: “in” je “contouring” oz. senčenje vratu ·