mehrpouya-h-dBl-tI7SBtE-unsplash
V zraku · buzz buzz

“Jaz sprejmem tebe za svojega moža in obljubljam, da ti bom ostala zvesta v sreči in nesreči, da bom za tabo pobirala smeti, ti organizirala sestanke in te spomnila, da zvečer pomiješ posodo.” Če bi poročne zaobljube zvenele tako, bi se ženske še vedno poročile? Ta študija dokazuje, da poročene ženske, pričakovano ali ne, še vedno delajo (pre)več v gospodinjstvu. Še več, raziskovalci so odkrili, da partnerji oziroma moški ustvarijo dodatno delo za svoje žene, pa če se tega zavedajo ali pa tudi ne.

V študiji, opravljeni na University of Michigan in ki jo je vodil ekonomist Frank Stafford, so odkrivali, kako se je spreminjala dinamika v zakonu od 60. in 70. let prejšnjega stoletja do danes. Kot ste morda že sami ugotovili ali pa menili, imajo sodobni zakoni enakomernejšo delitev gospodinjskega dela, vendar to še zdaleč ne pomeni, da ima vsak partner enak delež dela. Ženske resda danes delajo manj, kot so delale v drugi polovi 20. stoletja (17 ur na teden v primerjavi s 26 urami na teden), moški pa delajo nekoliko več (13 ur na teden v primerjavi s 6 urami na teden).

A Stafford in njegova ekipa so se vseeno bolj poglobili in tako prišli do naslednjih zaključkov:

  • Leta 1976 so poročene ženske v povprečju 9 ur več na teden posvetile gospodinjskim delom v primerjavi s samskimi ženskami, poročeni moški pa 3 ure več v primerjavi s samskimi moškimi.
  • Leta 2005 so poročene ženske naredile za 4 ure več gospodinjskih opravil v primerjavi s samskimi ženskami, poročeni moški pa za 5 ur več v primerjavi s samskimi moškimi.

“Ta graf kaže, da so v 2015 samske ženske brez otrok približno 10 ur na teden porabile za gospodinjska dela, poročene ženske brez otork pa nekaj več kot 17 ur na teden. Edina razlika? Prisotnost moškega, kar ženski naloži dodatnih 7 ur dela. Za moške je situacija obratna. Samski moški brez otrok so opravili okoli 8 ur gospodinjskih del na teden, poročeni moški brez otrok pa nekaj več kot 7 ur na teden. Žene jim torej prihranijo uro dela na teden,” pravi ekonomist Frank Stafford. “Gre za dobro znan vzorec. Še vedno obstaja znatna prerazporeditev dela, ki se pojavi ob sklenitvi zakonske zveze – moški večinoma delajo okoli hiše, ženske pa v gospodinjstvu. Seveda obstaja posamezne razlike, vendar pa je na splošno to to, kar se zgodi po poroki. Situacija se še poslabša, ko pridejo otroci.”

Preden svojemu možu zatežite, ne pozabite, da so ti rezultati splošni in da kažejo povprečje, medtem ko ima vsaka zveza oziroma zakon svojo edinstveno dinamiko.

Upajmo, da bodo sodobni zakoni kmalu resnično enakovredni. Stafford je sicer izvedel še nadaljnjo študijo, predstavljeno v 2018, ki je prav tako raziskovala podobne trende, tokrat med otroki. V letu 2002 so fantje naredili približno 21,4 minute gospodinjskega dela na dan, dekleta pa 40,5 minute na dan. Do leta 2014 so se te številke že nekoliko bolj izenačile, saj so fantje naredili 26,8 minute na dan in dekleta 30 minut na dan. Naslednje generacije so torej na pravi poti.


harry-potter-mini-bell-jar-lights_33288 Prikupne svetilke Harry Potter so vse, kar potrebujete na svoji mizi photo-of-woman-leaning-on-roller-shutter-2446754 Znanstveniki pravijo: “Inteligentni ljudje malo spijo, živijo v kaosu in preklinjajo kot nori!” 10 osupljivih halloween kostumov, za katere potrebujete le ličila 10 osupljivih halloween kostumov, za katere potrebujete le ličila mean-girls1 Katero astrološko znamenje je najprijaznejše in katero je največja nočna mora? · · ·