vinogradniški dvorec
Utrip mesta · kulinarika

Dveri pax, Ptujska klet in Zlati grič, tri eminentne in uveljavljene vinske kleti, so se pred dnevi v slovenski prestolnici predstavile najširši množici vinoljubcev. Štajerski vinski triumf v Ljubljani je bil posledica osvojitve kar štirih regionalnih trofej na enem najbolj uveljavljenih mednarodnih ocenjevanj vin na svetu – Decanter.

Dveri pax, Ptujska klet in Zlati grič, tri eminentne in uveljavljene vinske kleti, so se danes v slovenski prestolnici predstavile najširši množici vinoljubcev. Štajerski vinski triumf v Ljubljani je bil posledica osvojitve kar štirih regionalnih trofej na enem najbolj uveljavljenih mednarodnih ocenjevanj vin na svetu – Decanter.

Londonsko ocenjevanje je tako povezalo tri tipične predstavnike vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, ki so po uspehu tudi slovenskim poznavalcem in ljubiteljem žlahtne kapljice ob štajerski kulinariki predstavili svoje polnitve. Tri kleti in tri zgodbe so se združile v en ponos. In ta ponos, ujet v steklenice, danes radodarno predstavile.

Premierna združitev treh vrhunskih vinarjev je slovenski presedan, ki zaokrožuje najboljšo enološko ponudbo vinorodnega okoliša z namenom neprecenljive promocije vin. Prvi korak skupnega nastopa je skupna predstavitev vseh v ljubljanskih Križankah, ki so jo organizatorji oplemenitili še s pristno štajersko gastronomsko ponudbo, odprto za javnost. Na ta način je vsakemu ljubitelju vin omogočeno, da se pod strokovnim vodstvom vrhunskih in odlikovanih enologov posamezne kleti na najpristnejši način spozna s tipičnim prstnim odtisom regije oziroma posamezne kleti. Z vsemi čutili si lahko ustvari subjektiven vtis in genetski spomin nadgradi. Skozi različne pristope kreiranja vin, skozi vrhunsko protektivno tehnologijo, združeno s skoraj tisočletno tradicijo, in skozi vsebinsko usklajenost nosilcev vinorodne pridelave na Štajerskem postane užitek trajna izkušnja .

Združevanje butičnih vinarjev na način, kot so ga udejanili Dveri pax, Ptujska klet in Zlati grič, je ključ za ustvarjanje skupne slovenske vinske zgodbe, ki presega le vinorodni okoliš. Specializacija v omejene, vendar vrhunske polnitve, je odlično orodje za tržni preboj, če pa k temu prištejemo še vsebinsko povezovanje, postane butičnost velika mreža, v kateri lahko vinoljubi uživajo v najboljšem iz slovenske zemlje, znanja ter dela.

Dveri-Pax

Jareninska vinska klet je tudi letos, tako kot vsa leta doslej, posegla po najvišjih priznanjih na prestižnem in hkrati največjem svetovnem izboru vin Decanter, v Londonu. Letos so zopet izjemno ponosni na pridobljen naziv regionalne trofeje za Šipon slamno vino 2012, na vini Šipon 2012 in Chardonnay Vajgen 2011, ki sta prejeli srebrno priznanje ter na Renski rizling 2012 s prejetim bronastim priznanjem.

Še posebej pa se veselijo dveh srebrnih priznanj, ki sta jih dobili vini Modra frankinja in Modri pinot, saj sta namreč to prvi dve rdeči vini kleti Dveri-Pax s srebrno medaljo s tako pomembnega izbora vin. Vini Benedict red 2011 in Sivi pinot 2012 Dveri-Pax sta prejeli naziv vina s priporočilom. Proizvodnja vin v tej vinski kleti se neprestano veča. Njihov trenutni trg predstavljajo države članice EU, Avstralija in BiH. Že drugo leto s svojimi vini »letijo« v prvem razredu avioprevoznika Lufthansa, v zadnjem obdobju pa prodirajo na tudi zahtevni kitajski trg in zadovoljujejo okuse najbolj zahtevnih vinoljubov Rusije.

Ptujska klet

Ptujska klet je v zadnjem obdobju izvedla ponoven preboj. Presežek je zagotovo poleg dvojne regionalne trofeje na Decanterju že drugič zapored osvojitev prestižnega naziva najboljše kleti leta v Sloveniji na mednarodnem ocenjevanju AWC Vienna v Avstriji. Nadaljevali smo z utrjevanjem Haložana kot sinonima za ŠpriCar – uspešno, potrojili smo prodajo v ZDA in odpiramo nove prodajne kanale. Bili smo ponosni uradni vinar Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, ponosni uradni vinar Festivala Ljubljana, uradno vino Dni poezije in vina, tudi znana rock zasedba Elvis Jackson ima naše vino za svoje. Naše polnitve Pullus so tudi po neodvisnih raziskavah postale ena izmed najbolj prepoznavnih blagovnih znamk v Sloveniji. In to po manj kot po šestih letih na trgu! Z nepozabnimi okusi, bogato tradicijo in s prepoznavnim stilom letos ciljamo še više.

Zlati grič

V središču idiličnega posestva Škalce, v Slovenskih Konjicah, se v okolje zlije Vinska klet Zlati grič. Zgrajena spomladi 2009, predstavlja tehnološko in arhitektonsko enega najmodernejših tovrstnih objektov v Evropi. Z novo, tehnološko najnaprednejšo vinsko kletjo in prihodom mladega in prodornega enologa Saša Topolška je vinogradništvo in vinarstvo Slovenskih Konjic preskočilo skoraj sto let in se trdno zasidralo v slovenskem vinskem poslu. Vinsko zgodbo uspešno nadgrajujejo v zakladnico popolnega doživetja, ki vključuje čudovito golf igrišče, kulinarična razvajanja in turizem. Svojo nadgradnjo vidijo v nenehnem sledenju trendov na vseh področjih, visoki in konstantni kvaliteti vin, razvoju prestižnih linij vin in prepoznanih penin, ki po klasični metodi zorijo v miru kleti Žičke kartuzije. Letošnje leto je za štajersko vinsko klet Zlati grič izjemno uspešno. Poleg regionalne Decanterjeve trofeje za Modri pinot 2012 je na taistem tekmovanju dobila še eno priznanje in sicer bronasto Decanterjevo nagrado za Renski rizling, 2012, polsuho.


unnamed (2) O’mami – znamka dostopne in sodobne hrane 20140917_180237i ESPRESSO – Sveže pražena trgovina na Kongresnem trgu bistro zvezda hladna predjed TR Teden restavracij – slovensko kulinarično gibanje PicMonkey Collage Kulinarični vodič: 5 najokusnejših načinov uporabe pomake guacamole