Google postaja naš suženj.
V zraku · tehnologija

Google nam je običajno povedal kako kaj narediti. Zdaj bo to naredil namesto vas. Pred časom je namreč Google oplemenitil svoj znameniti brskalnik z dvema majhnima a pomembnima dodatkoma. Vtipkajte ”find my phone” in Google vam ga bo lociral na zemljevid ter se ponudil, da ga pokliče. Če vtipkate ”send directions” vas bo do njega usmerjal. Google je prehodil dolgo pot v svoji 16-letni iskalni zgodovini, a to je pravzaprav šele začetek.

Googlova evolucija je zares fascinantna. V 16 letih je postal odgovor na vse. Še več. Zdaj vam ne pove več le kako kaj narediti, zdaj to preprosto naredi namesto vas. Brskalnik je v tem času res izjemno napredoval. Ko smo nekoč v iskalno polje vtipkali želeno besedo, je njegov vmesnik izbljuval neskončno listo povezav, ki bi jim lahko rekli tudi potencialni odgovori. A Google je postal boljši kot to. Naučil se je prepoznati vprašanja v našem maternem jeziku in kasneje postal še jasnoviden, saj je začel predvidevati kaj želimo vtipkati še preden to dejansko vtipkamo. Tu in tam še nekaj izboljšav in sedaj, ko vprašate Google enostavno vprašanje, kot je na primer ”Koliko kilometrov je do Lune”, boste dobili želeni odgovor še pred seznamom povezav, ki skrivajo odgovor.

PREBERITE ŠE: Google je predstavil aplikacijo s katero boste lahko lokalizirali vsak Androidni telefon

Vprašanje tako postajajo zahteve. Z omenjeno novostjo Google zdaj menja svojo kožo in se bo počasi prelevil iz tistega, ki priskrbi odgovor, v tistega, ki ponuja rešitev. Naša želja (t.j. vprašanje) zanj postaja ukaz. Mi rečemo mašini, da nam najde pametni telefon in da nas usmeri do njega. In on to stori.

Googlov iskalnik tako postaja nas suženj in to mu je všeč. Seveda so znotraj tega še številne (ne sicer etične) prepreke, a le še korak je do tega, ko mu bomo lahko ukazali, da nam dostavi pico, preveri olje v avtomobilu ali plača račun za elektriko. Kavelj 22? Ceno udobja plačujemo z vedno večjo odvisnostjo od Googla, te mega korporacije, ki vse bolj dobiva jasne obrise Velikega brata. In s tem se kar samo vsiljuje vprašanje: ”Dela Google za nas ali mi delamo za Google?”

Sonyjeva aplikacija Touchless Shutter za samodejno proženje fotoaparata z miganjem roke. Touchless Shutter: Sony z aplikacijo za fotoaparat, ki samodejno sproži, ko pomigamo z roko The Unstainable Hit na Kickstarterju – The Unstainable, bela ženska srajca, ki jo je nemogoče umazati cover-tesla-batery Tesla z baterijami, ki hranijo sončno energijo in bodo spremenile tok zgodovine Call of Duty: Black Ops III Razburljiv prvi napovednik za videoigro Call of Duty: Black Ops III