Prehodi za živali
Utrip mesta · arhitektura · V zraku · buzz buzz

Številne ceste mnogim vrstam živali prečkajo migracijske poti, ki jih te uporabljajo za sezonske selitve, zaradi prehranjevanja, razmnoževanja ali iskanja novega habitata. Že res, da regionalne in lokalne ceste živali lahko prečkajo, vendar se pri tem pojavi nevarnost za trk vozila z živalmi. Za omilitev negativnih učinkov cest in avtocest na življenjski prostor živali po svetu gradijo posebne prehode za prostoživeče živali v obliki nadvozov in podvozov.

Vsako leto svojo življenjsko pot na cesti konča na tisoče živali. Leta 2015 je bilo samo na slovenskih cestah povoženih skupaj kar 7167 živali, od tega 4758 srnjadi, 93 divjih prašičev, 122 jelenov, sedem damjakov, štirje gamsi, osem medvedov, 848 lisic, 472 jazbecev, 332 kun belic, 31 kun zlatic, je poročala Lovska zveza Slovenije.

PREBERITE ŠE: Dynamic Tower: Dubaj dobiva tudi vrteči se nebotičnik!

Tovrstne probleme se običajno rešuje z gradnjo pod- in nadhodov za prostoživeče živali. Prvi tovrstni primer se je pojavil v Franciji v petdesetih letih 20. stoletja, najdaljši ekodukt (nadhod) pa najdemo na Nizozemskem (Natuurbrug Zanderij Crailoo). Meri kar 800 metrov. Primerov živalskih prehodov po svetu je ogromno, mi pa si bomo v nadaljevanju ogledali tiste najzanimivejše.

Galerija – fascinantni živalski nadvozi in podvozi:

NizozemskaOdpri galerijo
Apple Park Apple se seli v futuristični Apple Park, drzno vizijo Steva Jobsa Vrtljivi nebotičnik Dynamic Tower Dynamic Tower: Dubaj dobiva tudi vrteči se nebotičnik! Maracana Klavrna podoba olimpijskega prizorišča v Riu – tako je danes videti Maracana Futuristična knjižnica v Franciji: knjižnica po vzoru pisarn iz Silicijeve doline Futuristična knjižnica v Franciji: knjižnica po vzoru pisarn iz Silicijeve doline · · ·