Ford-Feel-The-View-2
Utrip mesta · mobilno

Če bi želeli v Braillovi pisavi povzeti prizor zasneženih gorah, v katerem se prepletajo skalne sence, vrhovi, doline in živali, bi za to potrebovali serijo 27 pik. Medtem ko lahko mi vidimo vso lepoto zasneženih gorah, lahko tisti z okvaro vida le občutijo teh 27 pik. To se bo spremenilo s prototipnim Fordovim ‘oknom’, ki bo omogočil ljudem z okvaro vida na boljši način dojeti, kaj je na drugi strani stekla.

Fordovo konceptno ‘okno’ bo ustvarilo novo vrsto ‘jezika’, s katerim bo ljudem z okvaro vida omogočeno boljše dojemanje okolice med vožnjo z avtomobilom. Konceptni Feel the View sta razvila italijanska podružnica Forda in podjetje GTB Roma, ki sta sodelovala z Aedom, lokalnim start-up podjetjem, ki se ukvarja z izdelki za ljudi, ki trpijo zaradi okvare vida. Zahvaljujoč fotografiji, LED-svetilom in tresljajem, lahko potniki dobesedno čutijo spreminjajoče se pokrajino, ki beži mimo okna.

Naprava na okno posreduje do 255 tresljajev, s katerimi si lahko prek tipa lažje predstavljamo pogled skozi njega. Kamera posname fotografijo pogleda skozi okno. Ta fotografijo se nato pretvori v sivo sliko, vsak odtenek sive barve pa se nato pretvori v tresljaje z različno intenziteto. Na voljo je tudi glasovni asistent, ki se poveže z avdiosistemom v avtomobilu, upravlja pa ga umetna inteligenca. Uporabnik tako prek tresljajev začuti različno ozadje, umetna inteligenca pa mu prek zvočnikov še dodatno pove, kaj pravzaprav čuti. Vsekakor hvalevreden projekt, ki bo ljudem s težavami z vidom polepšal vsaj tisti čas, ki ga preživijo v avtomobilu med vožnjo.

Pipistrel Alpha Electro Pipistrel Alpha Electro: električno letalo, primerno za treninge mladih pilotov Foto: craigslist Porsche 911 Safari: nenavaden Porsche, ki je postal internetni hit Tiponn Travel Machine Tiponn Travel Machine: počitniška prikolica, ki je dovolj velika za vašo garažo DS X E-tense DS X E-tense: kako je videti avto prihodnosti · · · · ·