Futuristična knjižnica v Franciji: knjižnica po vzoru pisarn iz Silicijeve doline
Utrip mesta · arhitektura

Futuristična knjižnica v Franciji biroja Dominique Coulon & Associés je najnovejša pridobitev mesteca Thionville. Knjižnica pa ni futuristična le po obliki, temveč tudi po svoji vsebini: uporabnikom poleg knjig ponuja bogato izposojo izdelkov v medijskih formatih. Glede na notranjost pa projekt napoveduje zelo udobno prihodnost: poleg klasične čitalnice nudi knjižnica nešteto skritih kotičkov, obloženih z mehkimi vzglavniki.

V mestu Thionville na severovzhodu Francije je biro Dominique Coulon & Associés projektiral knjižnico po vzoru pisarn iz Silicijeve doline. Futuristična knjižnica v Franciji ima ovalno obliko, obdajajo pa jo drevesa in široka travnata površina.

Svetla, odprta notranjost pa ima v nasprotju s klasičnimi knjižnicami velik poudarek na arhivu medijskih izdelkov – v knjižnici v Thionvillu lahko tako poleg knjig najdete neverjetno bogato zbirko filmov, glasbe in avdioknjig. Poleg knjižnice stavba zaobjema tudi veliko predvajalno sobo, avditorij in kavarno. Poseben kotiček je namenjen tudi malčkom in otrokom, strastni bralci pa se lahko zavlečejo v posebne niše, namenjene branju.

PREBERITE ŠE: Zeleni nebotičnik – navpični gozd na Kitajskem

V knjižnici je tudi ogromna dnevna soba, namenjena razstavam, predavanjem  in tekmovanjem  v igranju videoigric.

Oblika zgradbe je zasnovana tako, da zunanje stene tvorijo tri prostorne zunanje atrije, ki obiskovalcem nudijo zatočišče pred radovednimi pogledi mimoidočih. Več o projektu si lahko ogledate v spodnji foto galeriji.

Galerija – futuristična francoska knjižnica:

Svetla in prostorna notranjostOdpri galerijo

Jikka: dom za ostarele na Japonskem Jikka: je to najlepši dom za ostarele na svetu? Navpični gozd na Kitajskem Zeleni nebotičnik – navpični gozd na Kitajskem Most, narejen s pomočjo 3D-tiskalnika V Španiji postavili prvi most na svetu, izdelan s pomočjo 3D-tiskalnika One Room Hotel v Pragi Žižkov televizijski stolp v Pragi skriva edinstven hotel z eno sobo · · ·