Aplikacija Haven skrbi za vašo varnost.
V zraku · tehnologija · aplikacije - app

Edward Snowden, ki je leta 2013 razkril informacije o ameriškem nadzorovanju telefonskih in spletnih informacij v ZDA in tujini, je podpornik nove aplikacije Haven, ki je namenjena zaščiti pred krajami računalnikov.

Haven je aplikacija, ki deluje na vsakem telefonu z operacijskim sistemom Android. Osnovana je bila kot nadomestek za nadzorni sistem, saj uporablja kamero in snemalnik vašega mobilnika, sposobna pa je tudi zaznavati gibanje in o tem obvestiti uporabnika. Razvili so jo fundaciji Guardian Project in Freedom of The Press ter Edwarda Snowdna.

Kako torej deluje Haven? Predstavljajmo si, da v hotelski sef shranimo naš prenosni računalnik. Zraven tega v sef nastavimo še napravo z operacijskim sistemom Android, na kateri je naložena aplikacija Haven. Če kdo odpre sef in poskuša ukrasti naše stvari, bo naprava posnela fotografije in zvok ter zaznala gibanje. Kmalu bomo o tem obveščeni s sporočilom ali posebnim signalom na našem telefonu.

Haven lahko uporabljamo tudi v drugih primerih. Lahko je tudi varnostni sistem doma ali v pisarni. Z njim lahko na delu zalotimo vlomilce ali vandale. Posnetke lahko uporabimo kot dokaz proti kršilcem zakonov. Na naš Android lahko aplikacijo naložimo iz spletnih trgovin Google Play ali F-Droid.


Snapchat Look Back - kakšno je bilo tvoje Snapchat leto? Snapchat A Look Back at 2017: kakšno je bilo tvoje Snapchat leto? Selfissimo! 3 nove Googlove aplikacije za fotografiranje navdušujejo google-datally Datally: aplikacija, ki drugim aplikacijam prepreči, da bi trošile podatke cover-notcho Aplikacija Notcho – ozadje po meri za iPhone X