DDD 2019_Recikliran poliester (ID 80281)
Utrip mesta · dom

Družba IKEA je na zdaj že tradicionalnem letnem dogodku »IKEA Democratic Design Days« v Älmhultu na Švedskem, ki letos poteka 4. in 5. junija, napovedala kar nekaj novosti, inovacij in poslovnih sodelovanj. Med drugim je danes, na svetovni dan okolja, predstavila aktivnosti, ki bodo pomenile nov korak družbe IKEA na področju krožnega poslovanja. V svojih tekstilnih izdelkih bo IKEA od leta 2020 uporabljala izključno recikliran poliester, pripravlja pa tudi kolekcijo izdelkov iz odpadne oceanske plastike. Danes namreč vse preveč plastike in tekstila konča v oceanih in na odlagališčih. Za družbo IKEA pa ti materiali niso odpadki, temveč dragoceni viri, ki jih je vedno znova mogoče uporabiti.

IKEA je zavezana k odpravi odvisnosti od neobdelanih fosilnih materialov in k uporabi izključno obnovljivih in recikliranih materialov do leta 2030. S prehodom iz poliestra na recikliran poliester bo IKEA prispevala k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, varčevala bo z energijo, zmanjšala onesnaževanje odlagališč in oceanov ter s predelavo odpadkov v izdelke uporabljala manj virov.

50 odstotkov vseh poliestrskih tekstilnih izdelkov družbe IKEA je že izdelanih iz recikliranega poliestra, z inovacijami in novimi modeli pa bodo do leta 2020 takšni vsi izdelki. IKEA za svoje tekstilne izdelke že danes uporabi pet milijard zbranih in recikliranih PET plastenk.

IKEA bo v novih izdelkih uporabljala tudi odpadno plastiko, ki onesnažuje oceane.

Onesnaževanje oceanov s plastiko je velik okoljski problem, zato je IKEA odločena prispevati k reševanju tega problema na pozitiven in proaktiven način. V prihodnjem letu bo tako lansirala kolekcijo izdelkov, ki bodo narejeni iz reciklirane plastike, ki so jo iz mediteranskega morja deloma odstranili tudi španski ribiči. Kolekcija MUSSELBLOMMA, ki jo tvorijo torba, dve prevleki za blazine in namizni prt, bo tako najprej na voljo v trgovinah IKEA v Španiji in Italiji.

Tkanina iz poliestra, ki je uporabljena v kolekciji MUSSELBLOMMA, je narejena iz reciklirane plastike, vključno s PET odpadki, ujetimi v mreže španskih ribičev v mediteranskem morju. Za vsak kilogram PET plastičnih odpadkov, ki se jih uporablja za izdelavo tkanine iz poliestra, se iz morja izvleče še dodatnih devet kilogramov drugih odpadkov kot so: druga plastika, kovine, guma, steklo in drugi materiali. Izvlečena plastika se na kopnem v pristaniščih zbere v zabojnikih, kjer jo očistijo, razvrstijo, mehansko reciklirajo in skupaj z recikliranimi PET plastenkami izdelajo v prejo in blago. Kolekcija MUSSELBLOMMA je oblikovala španska oblikovalka Inma Bermúdez, inspiracijo pa je črpala iz oceanov.

 IKEA za pozitivne spremembe v odnosu do ljudi in okolja želi navdihniti tudi druge.

S svojo velikostjo in načinom poslovanja IKEA lahko vpliva na pozitivne spremembe v svetu in hkrati navdihuje tudi druge, da ji sledijo. To bo privedlo do večjih prizadevanj za zbiranje in vračila plastenk in plastičnih posod za hrano v reciklažno industrijo. S tem se bo povečalo tudi recikliranje tekstila, izdelanega na osnovi poliestra.


IKEA: Simpsonovi IKEA s svojim pohištvom poustvarila slavne dnevne sobe Simpsonovih, Prijateljev in Stranger Things Kreativni načini, kako reciklirati stvari, ki ste jih mislili vreči stran Kreativni načini, kako reciklirati stvari, ki ste jih nameravali zavreči Najboljše ideje za velikonočne pirhe: barve bodo močne, vzorci pa vidni Najboljše ideje za velikonočne pirhe: barve bodo močne, vzorci pa vidni Panasonic Vitrine Panasonic Vitrine: OLED-zaslon, ki ti polepša dom ·