Adler Thermae v Italiji.
Utrip mesta · destinacija

Vino – najžlahtnejša pijača – je živa stvar, ki se rodi v vinogradu, doživlja svojo mladost v kleti ter preide v zrelo obdobje v steklenicah, kjer lahko doseže svojo plemenito starost. Tokrat se bomo popeljali na vznemirljivo popotovanje v svet vina in vinskih kleti v Sloveniji ter odkrivali skrivnosti vinskih zakladov in term po svetu, kjer z t.i. vinoterapijo ne razvajajo le vaš okus, temveč negujejo tudi naše pore.

Potovanje se začne čez mejo

Najprej bomo skočili k našim severnim sosedom, v Avstrijo. Terme in vinska klet Loisium, ki se nahajajo v Avstriji na dveh lokacijah, severu in jugu – Langenlois in Ehrenhausen, nam ponujajo pisano ponudbo z nastanitvijo. Ogledamo si lahko vinsko klet, delo znanega ameriškega arhitekta Stevena Holla, ki združuje sodobnost in tradicijo, in vinoteko Loisium, ki ima več kot dvesto različnih vin iz osmih vinorodnih območij spodnje Avstrije. Nudijo pa tudi seminarje, tako za začetnike kot sladokusce. Za nameček se lahko sprostimo še v termah, kjer so na voljo termalni bazeni, finske savne, masaže ter razne poživljajoče kopeli z eliksirjem iz grozdja. Lepa okolica ponuja nordijsko hojo, kolesarjenje, motoristične užitke, golf ter piknike v naravi.

Naši zahodni sosedi pa se lahko pohvalijo z Adler Thermae, ki se nahajajo v osrčju Toskane, obdane z nežnimi griči, vinogradi, pisanimi travniki ter bogato kulturno dediščino. Uživamo lahko v toskanski kuhinji, se sprostimo v njihovih termah, ki med drugim ponujajo tako imenovano vinoterapijo – zdravljenje z uporabo rdečega grozdja, odpravimo se lahko na vodene oglede in degustacije lokalnih proizvodov ter najbolj znanih toskanskih vin, kolesarske ture ter za vožnjo po prečudoviti Toskani najamemo klasične kabriolete, kot so Alfa spider, Fiat 500 itd.

Dežela hunov ali Madžarska ter njena družina Gere imata dolgo tradicijo vinarstva v regiji Villány, izdelki Gere Attila Winery pa so na voljo v termah Crocus Gere Bor Wine Spa Villány. S Crocusovo vinoterapijo se posvetijo negi obraza, rok in nog ter izboljšajo naš krvni obtok. Aromatične kopeli z eteričnimi olji vina sprostijo mišice in jih pripravijo na živahno masažo, posebne kreme, izdelane iz vina, pomagajo kožo ohraniti voljno in sijočo. Ustavimo se lahko tudi v vinarni Gere Atilla, eni izmed največjih proizvajalk vina na Madžarskem. V kleti najdemo hrastove sode, kjer se vrhunska vina fermentirajo in starajo pod budnim očesom družine Gere.

Pa drugje po Evropi?

Sredi vinogradov v očarljivi francoski vinski deželi Bordeaux-Martillac najdemo vinske terme Les Sources de Caudalie. Prepoznavne po svoji arhitekturi, ki se zlije z okoliškimi vinogradi, ponujajo termalne vrelce, ki vsebujejo velike količine mineralov ter oligo elementov. Vinoterapija ponuja ekskluzivne tretmaje. Na meniju med drugim najdemo tretma Barrel Bath, Crushed Caberbet Scrub in Caudalie Grand Facial Treatment. The French Paradox Bar odpre vrata vinske kleti, v kateri je shranjenih 1200 dragocenih steklenic. Prijetno vzdušje, klubski fotelji in lesena tla povabijo goste, da uživajo v veliki zbirki konjakov, viskijev in Armagnaca. Vinska klet se lahko pohvali s 16 tisoč steklenicami vin iz najprivlačnejših vinorodnih okolišev po svetu.

Samo čez južno mejo se v zavetju miru bohotijo vinske terme z inovativnimi pristopi k vinski terapiji, vrhunsko sodobno arhitekturo Franka Gheryja in pogledom na krasne vinograde Rioje v Elciegu, Španiji. Gostje lahko svoj čas izkoristijo v ogrevanem notranjem bazenu, v džakuzijih, fitnes centru ali se odločijo za kopel stopal. Omembe vredni tretmaji vključujejo hidroterapije, kot je Barrel Bath, kjer se gostje namakajo v grozdnih tropinah in Winemaker’s Massage, ki pospeši krvni obtok in izboljša mišični tonus. V bližini je muzej vina Dinasti Vivanco, eden izmed najlepših vinskih muzejev v Evropi ter vinoteka Vinothérapie Caudalie Marqués de Riscal z vinsko kletjo, zgrajeno leta 1858. www.hotel-marquesderiscal.com

PREBERITE ŠE: Kam po najboljšo čokolado v Evropi?

Čez ocean…

Približno ura vožnje iz avstralskega Melbourna nas loči od gričevnatih vinogradov v Yarra Valley na za-sebnem posestvu Blagownie Estate Vineyard Resort & Spa. Posestvo, veliko trideset hektarjev, se lahko pohvali z luksuznim hotelom, osupljivo lepim razgledom ter široko paleto vin, ki jih seveda lahko tudi degustiramo. Spa ponuja pobeg iz vsakdana v svet sprostitve in pomlajevanja s pilingom iz grozdnih pečk za telo, masko iz rdečega vina za obraz ter vinoterapijo za masažo hrbta in lasišča.

Kalifornija, najpomembnejša vinska regija v Združenih državah Amerike, ponuja čare v vsej svoji veličini v The Kenwood Inn and Spa v Sonomi. Intimno in mirno skrivališče očara s čudovitimi apartmaji, restavracijo in vinoteko ter termami. Vinoterapija vključuje Crushed Cabernet Scrub, v katerem so strte grozdne peče, olje grozdnih peč, rjavi sladkor in med. Z masažo celega telesa tako spodbudijo prekrvavitev in razstrupijo telo. Honey Wine Wrap nas zavije v vroč objem vinskega kvasa in medu, temu pa sledi še masaža lasišča in telesa z Vine Body Butter za bleščečo in dobro navlaženo kožo.

Razvajanje v domačem vinorodnem okolišu

Alma Vista se nahaja v osrčju Goriških Brd, natančneje v Vipolžah, kjer se razkošni zeleni griči kopajo v soncu. Vila ponuja nastanitev za štiri do osem oseb, ki si lahko privoščijo bivanje v lepo in moderno opremljenih sobah z leseno teraso in bazenom, hodnik pa ima tudi bogato knjižnico. Znotraj Alma Viste so finska savna, masažni bazen, prostor za počitek, privoščimo pa si lahko celo masažo po naši izbiri. Prav tako si lahko ogledamo izbor izvirnih umetniških del slovenskih umetnikov ter oblikovalcev. Korak vstran je vinska klet, ki ponuja degustacijo vin in šampanjcev Edija Simčiča ter lokalne izdelke, kot so marmelada, domači čaji, salame, sir, sokovi in med. Ob toplem vremenu lahko na travniku pred welnesom uživamo na pikniku ob kaminu, kakšnem športu, knjigi ali le sanjarjenju. Na voljo so nam tudi ekoskuterji, ki nas bodo popeljali po lepi pokrajini Goriških Brd, v bližini pa je tudi golf igrišče.

Stara vas na Bizeljskem, ki leži tik ob hrvaški meji, je dom Penin Istenič. Degustacijska soba sprejme do 80 obiskovalcev, gostje, ki okušajo penine in mirna vina, pa si lahko ogledajo tudi klet za proizvodnjo penine. K vinu ponudijo hladne narezke, po dogovoru pa tudi bogato izbiro toplih jedi. Za tiste, ki si želimo uživati v mirnem okolju vinogradov, je na voljo osem stilsko dovršenih in klimatiziranih dvoposteljnih sob v Vili Istenič, ki nam ponujajo priložnost za doživetje elegance in prefinjenosti. Vrata poslovnemu turizmu so pri Peninah Istenič odprli s konferenčno sobo za 40 ljudi, kjer je vsa potrebna oprema za nemoten potek poslovnih sestankov in seminarjev, organizirajo pa tudi razvedrilne programe.

5a0f1151_original AirBnb: Čarobna hišica na drevesu, ki jo lahko najamete PicMonkey Collage Najdražji nebotičniki na svetu Woman preparing for Christmas dinner Tradicionalne božične večerje po svetu iStock_000015314783_Large Države, ki so do žensk najprijaznejše – med njimi je tudi Slovenija · ·