cover
V zraku · intervju

Jernejkitchen je slovenski kulinarični blog, ki nastaja pod prsti nadarjenega chefa Jerneja Zvera in ustvarjalne fotografinje Maje Galuf. On je odgovoren za kreiranje jedi in sestavljanje krožnikov, ki so prava estetska poslastica, ona za kulinarično fotografijo, ob kateri se nam zasvetijo oči in pocedijo sline.

Kreativni dvojec, ki nikoli ne počiva, želi s svojim kulinaričnim projektom navdušiti ljudi za ustvarjanje v kuhinji. Jerneju in Maji lahko sledimo na socialnih omrežjih Facebook, Instagram in Pinterest, s 1. majem pa tudi na spletni strani www.jernejkitchen.com.

Kaj menita o razcvetu kulinarike pri nas, ki smo mu priča v zadnjih nekaj letih? Sta mnenja, da je Slovenija trdno zasidrana na svetovnem kulinaričnem zemljevidu?
Zelo nama je všeč, da se vedno več ljudi, tako v domačih kot v profesionalnih kuhinjah, vrača k lokalnim sestavinam in k podpori odličnih slovenskih pridelovalcev, ki jih je kar nekaj. S tem odrašča nova slovenska kulinarika, in to je po najinem mnenju tisto bistveno, kar uvršča Slovenijo med svetovne kulinarične destinacije.
Meniva, da se Slovenija vzpenja na svetovnem kulinaričnem zemljevidu. Pri nas je veliko talenta in marsikdo spretno vihti kuhalnico in pripomore k rasti slovenske kulinarike in svoji edinstveni kulinarični rasti. Bistveno pa je povezovanje, tako med kuharji kot tudi pridelovalci in drugimi organizacijami, za hitrejšo in bolj uspešno rast na kulinaričnem zemljevidu.

Kaj najraje skuhata oziroma katera svetovna kuhinja vama najbolj odgovarja?
Če se osredotočiva na cvetočo pomlad, ki že trka na vrata, bi izpostavila slastne sestavine, s katerimi bova ustvarjala. To so čemaž, šparglji, koprive, jagnjetina idr. Najljubše jedi nimava, tako da bova ustvarjala z naštetimi sestavinami. Prav tako težko odgovoriva na vprašanje, katera svetovna kuhinja nama je najbolj všeč, saj ima vsaka svoje lastnosti, zgodovino in sestavine ter je zato unikatna in posebna.

Kaj je za vaju tipična slovenska hrana in kaj od slovenskih krajevnih jedi najraje pripravita?
Tipična slovenska hrana je v najinih družinah največkrat zaživela ob praznikih, božiču, veliki noči, martinovem, in na raznih druženjih, rojstnih dnevih, porokah in podobno. Takrat smo pripravili razne potice, pečenke, pogače. Danes pa najraje pripraviva kruh iz slovenske moke, ki se ga vsi zelo razveselijo in nekako simbolizira toplino doma.

“V naši deželi je veliko talenta in marsikdo spretno vihti kuhalnico.”

Kje kot prava gurmana najraje jesta? Doma, na prehranski tržnici ali v elitni restavraciji?
Vse je odvisno od razpoloženja in časa. Večino časa se prehranjujeva kar doma, kjer zelo rada eksperimentirava in ustvarjava za jernejkitchen.com ali pa si pripraviva kaj hitrega za pod zob, kadar sva bolj leteča. Prehranske tržnice nudijo široko paleto različnih okusov, kultur in so odlična priložnost, da se v mestu, kot je na primer Ljubljana, lahko preko okušanja hrane miselno prestavimo v bližnje Prekmurje ali oddaljeno Tajsko. Elitnim restavracijam se pustiva razvajati predvsem v tujini, na dopustu, ko čas dopušča, kar pa seveda ne pomeni, da v Sloveniji nimamo odličnih restavracij. Tudi tukaj je razvoj chefov eksponenten in vsekakor vreden obiska.

Kaj menita o združevanju kulinarike z družabnostjo preko organizacije prehranskih tržnic in kulinaričnih festivalov?
Povezovanje se nama zdi nujno in ključno za širjenje kulinarike in znanja, ki ga ima vsak posameznik oziroma različne organizacije. Vsekakor podpirava prehranske tržnice in festivale. Tudi midva namreč stremiva k temu, da ljudje spoznajo različno kulinariko, da je jedilnik raznolik in ustvarjanje v kuhinji zabavno, ustvarjalno in ne zgolj nuja.

PREBERITE ŠE: Jernejkitchen: PDF knjižica z osnovnimi recepti priprave kislega testa in kruha

Prvo pravilo bloganja naj bi bilo najti svojo “tržno nišo”, s katero privabiš bralce. Kaj je po vajinem mnenju tista posebnost, zaradi katere bralci radi spremljajo vajino ustvarjanje?
Vedno izhajava iz sebe. Nekateri ustvarjajo slike, drugi produkte, spet tretji pišejo knjige, midva se izražava skozi kulinariko, okuse, kompozicijo, napisane misli, fotografijo. Vedno sva rada dobro jedla, preživljala ogromno časa v kuhinji, fotografirala, delila mnenje z drugimi, debatirala in iskala novo znanje. To je del naju, to je tisto, kar sva, in tisto, kar naju neizmerno osrečuje.

Od kod črpata navdih? Imata vsak na svojem področju kakšnega posebnega vzornika, najljubši kulinarični blog oziroma kulinarični resničnostni šov?
Navdih prihaja v vseh formah in oblikah. Ustvarjanje lahko sproži film, ki ni nujno povezan s hrano, dobra knjiga, ki je postavljena v določeno okolje, potovanje, družinsko srečanje, vsekakor pa so največji navdih ljudje, njihove želje, navade, zgodbe, ki vzpodbujajo k ustvarjalnosti, poustvarjanju in raziskovanju. Bolj kot dotična oseba, blog ali kulinarični šov so nama všeč pozitivni ljudje, ki verjamejo vase, v svojo zgodbo in sledijo svojemu cilju, poti.

Pred kratkim sta objavila spletno knjižico z recepti za peko kruha. Nas bosta v prihodnosti navdušila še s kakšnim podobnim projektom/izdelkom?
Na zalogi imava kar nekaj projektov, prvi in najpomembnejši ta trenutek je spletna stran jernejkitchen.com, ki se te dni veselo polni z vsebino – recepti, blogi, nasveti in fotografijami. Poleg tega se veseliva tudi kulinaričnega izobraževanja na Azorih in v Belgiji, ki ju bova vsekakor beležila in delila z vsemi, ki naju spremljajo na socialnih omrežjih in spletni strani.

Skok čez Lužo iz zime v pomlad: 10. obletnica legendarne Luže na Krvavcu. Intervju: Lina Doler & Anže Kurnik – 10 let legendarne Luže na Krvavcu Renata Novak - Spremeni.se Intervju – Renata Novak: SPREMENI.SE in uresniči svoje potenciale Kolekciia stolov Sadl. Intervju: LMBRJK – sodobna digitalizacija lesa pogovor_modni_bloger Intervju – Matthew Zorpas: Po poklicu ”bloger”