1000-500-google-iphone-battle
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Kdo bo koga? Apple in Google sta nedavno predstavila svoje nove premijske pametne telefone – iPhone 7 in Pixel. Ker oba za svojega trdita, da je najboljši na svetu, smo ju postavili v ring in določili pravila. Štejejo le dejstva in visokoleteče besede. In kdo je zmagal? Stavite na Applov iPhone 7 ali Googlov telefon Pixel?

Google je s pametnim telefonom Pixel vrgel rokavico iPhonu in Samsungu Galaxy. Ker ne verjamemo v floskule, smo oba najnovejša premijska pametna telefona, to sta iPhone 7 in Pixel, soočili. In zmagovalec je …

Pametni telefon iPhone 7

Kogarkoli boste čez nekaj let vprašali, po čem si je zapomnil iPhone 7, bo ta kot iz topa izstrelil, da je bil to prvi telefon brez klasičnega priključka za slušalke. Če je Apple želel, da ga pomnimo na tak način, ne vemo, vemo pa, da novi iPhone ne razočara.

iPhone 7 je na voljo v dveh velikostih, in sicer s 4,7-palčnim (iPhone 7) in 5,5-palčnim (iPhone 7 Plus) zaslonom HD Retina (ločljivosti 1334 x 750 oz. 1920 x 1080 slikovnih točk) s funkcijo 3D Touch. 25 odstotkov svetlejši zaslon prinaša kinematografske standarde barv. Oblikovno je novi iPhone praktično identičen dvojček šeste generacije, s čimer je Apple prekinil drugo tradicijo, to je bienalno oblikovno posodobitev. Po novem iPhone nima več mehaničnega gumba Home, ki je zdaj občutljiv le še na dotik. V zameno za tanjše ohišje se je Apple znebil klasičnega 3,5-milimetrskega priključku za slušalke – namesto tega je slušalke mogoče uporabljati prek Applovega priključka Lightning oz. prek brezžične povezave. V povezavi s tem je Apple predstavil tudi brezžične slušalke Airpods. iPhone je že zdaj slovel po odlični digitalni kameri, s kar dvema digitalnima kamerama ločljivosti 12 MP (ƒ/1.8) in šestslojnim objektivom ter optičnim stabilizatorjem slike pa letvico postavlja še precej više. Kamera omogoča dvokratno optično povečavo, fotografijo pa bo moč povečati do 10-krat, ne da bi trpela kakovost. Dvojna kamera je sposobna zajeti širokokotne posnetke in ustvariti učinek globine (t. i. bokeh). Prednja kamera ima 7 MP. Uporabniki bodo pozdravili tudi več prostora za shranjevanje podatkov. Najzmogljivejšemu modelu so odmerili kar 256 GB, različica s 16 GB je preteklost, vse skupaj se zdaj začenja pri 32 GB (na voljo je v različicah z 32, 128 in 256 GB). Poganja ga štirijedrni procesor A10 Fusion, ki je 40 odstotkov hitrejši v primerjavi z dvojedrnim procesorjem A9, vgrajenim v modela iPhone 6S in iPhone 6S, nameščen pa ima operacijski sistem iOS 10. Baterija naj bi zagotavljala 14 ur avtonomije, na še dodatno več lahko računamo pri modelu iPhone 7 Plus, kar pomeni, da imata baterijo z najdaljšo vzdržljivostjo v celotni zgodovini telefonov iz Cupertina. Vrača se črna barva, in sicer v kar dveh odtenkih – jet black in black. Poleg teh bo na voljo še v srebrnem, zlatem in rožnato zlatem odtenku. Z drugim zvočnikom je dobil stereo zvok. V Sloveniji je na voljo od 23. septembra 2016 dalje.

Pametni telefon iPhone 7Odpri galerijo

Pametni telefon Pixel:

Obstajata dva razloga, da se namesto za iPhone 7 odločite za nakup Googlovega prvega pametnega telefona. Prvi je kamera, drugi pa umetna inteligenca.

Pixel je prvi pametni telefon, ki ga je Google sestavil sam. Tako kot novi iPhone, tudi ta prihaja v dveh velikostih. S parom želi Google dvoboj Samsung : Apple spremeniti v troboj, svoj novi telefon pa nič kaj sramežljivo ne označuje za najboljši pametni telefon v zgodovini. Googlov partner ostaja HTC, ki pa telefon le še izdeluje. Manjši Pixel ima 5-palčni zaslon Full HD Amoled ločljivosti 1920 x 1080 MP (gostota pik 441 ppi), Pixel XL pa 5,5-palčni zaslon Quad HD Amoled ločljivosti 2560 x 1440 MP z enako gostoto pik. Poleg baterije – 2770 mAh (Pixel) proti 3450 mAh (Pixel XL) –, ki ima izjemno hitrost polnjenja, saj jo v 15 minutah napolnimo za sedem ur uporabe (!), in teže (143 gramov proti 168 gramom) je to edina razlika med prvima predstavnikoma nove linije telefonov Pixel. Pod pokrovom telefona se skriva štirijedrni procesor Qualcomm Snapdragon 821 s frekvenco 2,15 GHz. Googlovi inženirji so mu namenili 4 GB sistemskega pomnilnika, 32 oz. 128 GB prostora za shranjevanje podatkov in vhod USB Type-C. Pixel je letvico s kamero postavil še više kot iPhone 7. Zadnji fotoaparat ima 12,3 MP (f/2.0), sprednji pa osem (f/2.4). Kamera omogoča zajem videoposnetkov v ločljivosti 4K s hitrostjo 30 sličic na sekundo in Google pravi, da gre za najboljšo kamero do zdaj. Pri tem se sklicuje na rezultat testa, opravljenega po standardu za kakovost kamer in objektivov podjetja DxOmark, ki je alfa in omega testov senzorjev v svetu fotografije. Dosegla je namreč najvišjo oceno med pametnimi telefoni, in sicer 89 od možnih 100 oz. tri več kot iPhone 7 (86). Telefon resda nima optičnega stabilizatorja slike, a je tu žiroskop. Če strojna oprema ne predstavlja revolucije, pa se Google z njo resno spogleduje, ko gre za programsko opremo. Najbolj revolucionarna novost je Google Assistant (Googlov ustreznik za Siri), ki odgovarja na vsa mogoča vprašanja, razume kontekst, z njim pa lahko komuniciramo s pomočjo govora. Uporabniki imajo možnost neomejenega shranjevanja fotografij in posnetkov v Google Photos in to v originalni in ne le pomanjšani velikosti! Če ste se spraševali, ali je tudi Google odstranil klasičen priključek za slušalke, je odgovor ‘ne’. Tako kot iPhone 7 tudi Google Pixel nima možnosti razširitve prostora za shranjevanje podatkov s spominsko kartico microSD. Poganja operacijski sistem Android 7.1 Nougat in ima prednaloženi aplikaciji Allo in Duo. Na voljo je v treh barvah – Quite Black, Really Blue in Very Silver.

Pametni telefon Google PixelOdpri galerijo

Še dobro, da se nismo prenaglili z nakupom novega iPhona, kajti mi smo bolj za Googlov pametni telefon Pixel kot pa iPhone 7. Kaj pa vi?


cover-1000-500-najboljsi-telefoni TOP 10: To so najboljši pametni telefoni 2016 Aplikacije za prave moške Te mobilne aplikacije mora imeti na telefonu vsak pravi moški Pametni telefon Google Pixel Pametni telefon Google Pixel je odkriti napad na iPhone 7 Vdor v iPhone Hekerjem za vdor v iPhone obljubljena milijonska nagrada · · · · ·