prosciutto
Utrip mesta · kulinarika

Osmica je starodavna tradicija, ki izvira še iz časov nemškega cesarja Karla Velikega. Gre za obdobje, ko so kmetje lahko prodajali odvečen pridelek in vino brez davka, za oznako, da v njihovem domu poteka osmica pa poskrbeli s šopom bršljana na vhodnih vratih. Preverimo, katere osmice je vredno obiskati to jesen.

Kaj je osmica?

Pisni viri poročajo, da pravica točenja vina izvira še iz starih časov nemškega cesarja Karla Velikega. Ohranila se je tudi kasneje, v časih Avstro-Ogrske, pa vse do danes. Leta 1784 je bil izdan dekret, ki je vinogradnikom dovoljeval osem dnevni rok za točenje vina. Iz tu izvira poimenovanje vinotočev, v katerih so kmetje lahko prodajali vino osem dni v letu brez davka. V tem času so v kleteh svojih domov prirejali pogostitve, za označitev, da poteka osmica, pa poskrbeli s šopom bršljana, ki so ga pritrdili na vhodna vrata. Kmetu je bilo s tem omogočeno, da je lahko svoj lasten pridelek prodal in zaslužil dodaten denar, saj so bile količine vina večje, kot bi jo lahko porabila povprečna družina.

Osmice, kot jih poznamo danes

Osmica, kot jo poznamo danes, je oblika prodaje neustekleničenega vina z geografskim poreklom na drobno, ki jo lahko vinar organizira največ dvakrat na leto po deset dni. Ponudba vinogradnikov se je sčasoma obogatila še na možnost prodaje domačih suhomesnatih in mlečnih izdelkov, doma spečenega kruha, potic ter domačih štrukljev. Danes pa nam na osmicah ponudijo tudi druge doma pridelane alkoholne in brezalkoholne pijače, krajevno značilne enolončnice, tradicionalne sladice, klobase s prilogami, trdo kuhana jajca in vloženo zelenjavo.

Kje in kdaj se odvijajo osmice

Osmice se začnejo proti koncu prvega tedna novembra in trajajo približno devet dni. Najdemo jih na Krasu, v Vipavski dolini, nekaj pa tudi v Istri in pri Trstu.

Osmice, ki gostijo letošnjo jesen

1. Osmica Coretti
Kje: Lonjer pri Trstu
Kdaj: 18.10. – 03.11.2014
Rezervacija: +39 340 381 49 06
2. Osmica Vrban
Kje: Šmihel 28a, Šempas
Kdaj: 07.11. – 16.11.2014
Rezervacija: 040 511 074
3. Osmica Jakomin
Kje: Kubed 57a
Kdaj: 07.11. – 16.11.2014
Rezervacija: 031 553 644
4. Osmica Štok
Kje: Marezige 20
Kdaj: 07.11. – 16.11.2014
Rezervacija: 040 235 366
5. Osmica pri Krčarju
Kje: Sela na Krasu 3
Kdaj: 07.11. – 16.11.2014
Rezervacija: 05 308 04 42
6. Osmica pri Tonhu
Kje: Vrabče 25
Kdaj: 14.11. – 23.11.2014
Rezervacija: 041 377 214
7. Osmica Barut
Kje: Polje 35, Izola
Kdaj: 27.11. – 07.12.2014
Rezervacija: 031 600 870
8. Osmica AVIN
Kje: Gradišče pri Vipavi 39
Kdaj: 28.11. – 07.12.2014
Rezervacija: 040 166 040
9. Osmica Štrukelj
Kje: Selo 2a, Črniče
Kdaj: 21.11. – 30.11.2014
Rezervacija: 041 790 741
10. Osmica Luin “Pri Kovaču”
Kje: Coljava 2a, Komen
Kdaj: 31.10. – 09.11.2014
Rezervacija: 031 772 308

jjj5431 Ljubljanska vinska pot: Martinovanje v Ljubljani Presna torta s pinjolami in jagodičevjem. Slovenski kulinarični “blogerji” v cesarstvu okusov in podob Z istimi sestavinami se lahko še malo poigramo in si pripravimo naslednjo sladico iz ješprenja... Klub Breza: Okusni recepti za zdrave sladice malo drugače Pancakes 10 slastnih načinov, kako maksimalno izkoristiti jesensko jabolčno sezono · ·