Kakeibo: brez posebnega truda in odpovedovanja privarčuj mesečno več sto evrov
V zraku · buzz buzz

Ni nenavadna stvar, da na koncu meseca ugotovite, da ste zapravili več, kot ste pričakovali, pa vam sploh ni jasno, kam je denar šel. Kakeibo vam bo pomagal, da na vašem bančnem računu ostane vsak mesec nekaj ‘dinarčkov’ več.

Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money je knjiga, ki je popolnoma obnorela svet – kar niti ni nenavadno, saj v njej bralci izveste, kako prihraniti čim več denarja.

Ime je zanimivo, koncept pa še bolj: gre za 100-letno kombinacijo ‘bullet journalinga’ in finančne pozornosti.

View this post on Instagram

There's a Japanese art to everything, including how to save up for a house! It's called #kakeibo, and it's catching on for good reason: It claims to help people save more than one-third of their income— which could add up to a down payment on a house pretty quick.⠀ ⠀ Pronounced kah-keh-boh (which means "household financial ledger"), the term and practice was invented in 1904 by Hani Motoko, purportedly Japan’s first female journalist, to help manage household budgets. While the practice is common in Japan, the newly published English translation of the book "Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money," by Fumiko Chiba, is currently selling like hotcakes here in the States.⠀ ⠀ Kakeibo promises to help those who follow it save about 35% of their income every month. If you're interested in amassing this sizable chunk of change to buy a house (or, say, overhaul your kitchen), click the link in my bio to find out how kakeibo works, as well as how you can adopt these same habits in your own life.⠀ ⠀ ⠀ ⠀ #mortgageloans #mortgages #mortgage #realestate #realtor #realestateagent #firsttimehomebuyer #mortgageterms #mortgagetips #homeowner #homeownership #property #preapproved #lending #lender #financing #refinance #borrower #firsttimebuyer #forsale #homebuyer #househunting #renter #cleartoclose #settlement #settlementday #home #house #savemoney

A post shared by Sean Maloney (@mortgagemanmaloney) on

1. Na začetku meseca zapišite svoje fiksne stroške in dohodke. Razlika vam bo pokazala, koliko denarja imate na voljo za preostanek meseca.
2. Ocenite vsoto denarja, ki jo želite prihraniti v mesecu, in jo takoj dajte na stran. To je vsota, na katero morate pozabiti in se je ne smete dotakniti med tedenskimi izdatki.
3. Preostanek denarja razdelite na štiri kategorije:

  • preživetje (gre za najpomembnejše stvari, ki so nujne za vaš obstoj)
  • neobvezno (stvari, ki niso nujne, ampak jih lahko kupite)
  • kultura
  • dodatno (stvari, za katere niste pričakovali, da jih boste kupili).

4. Zastavite si realne cilje.
5. Zastavite si obljube.

Vsak mesec si morate zastaviti tudi štiri vprašanja:

  • Koliko denarja imam?
  • Koliko denarja želim zapraviti?
  • Koliko dejansko zapravljam?
  • Kakšne izboljšave lahko naredim?

BRB, kupujem finančni dnevnik.


Fotografije, ki dokazujejo, da je podobnost med lastnikom in psom neobičajna. Fotografije, ki dokazujejo, da je podobnost med lastnikom in psom običajna Umetniki ponovno narišejo obupne risbe, ki so jih ustvarili pred leti, in primerjava je neverjetna Umetniki ponovno narišejo obupne risbe, ki so jih ustvarili pred leti, in primerjava je neverjetna edinstveni 13 ljudi, ki so tako edinstveni, da so verjetno z drugega planeta Narodna galerija_DSC5982 Častitljivih sto let Narodne galerije: sprehod po umetnosti · · · · ·