iStock_000045425074_Medium
V zraku · buzz buzz

Zimsko izpitno obdobje se je začelo in za mnoge študente je to najmanj prijeten del leta, ko se je en mesec potrebno resno začeti (m)učiti za izpite. Da ne bo učenje tako neprijetno, smo pripravili nekaj nasvetov, kako si olajšati muke in čim manj stresno preživeti zimsko izpitno obdobje.

Organizacija časa

Dober začetek predstavlja že skoraj polovico ”boja”, zato je najbolje, da si pred začetkom izpitnega obdobja naredimo planer oz. rokovnik, na katerega si izpišemo vse datume izpitnih rokov, ki naj vključujejo tudi uro in številko predavalnice, saj nam bo to zelo olajšalo organizacijo našega časa. Planer si lahko razvrstimo tudi po predmetih in si zraven zapišemo vsa potrebna gradiva, ki jih je treba predelati. Pomembno je, da si sami znamo planirati naš čas, da nas na koncu ne zgrabi panika.

Začnimo z učenjem pravočasno

Različni ljudje se učimo na zelo različne načine. Nekaterim je dovolj le dan ali dva pred izpitom, da predelajo celotno snov, drugi za to potrebujejo teden ali dva, a vseeno je najbolje, da se z učenjem lotimo malce pred rokom, vsaj tri ali štiri dni prej (odvisno od predmeta oz. količine in zahtevnosti snovi), saj s tem veliko več pripomoremo k lažjemu razumevanju snovi in si tako stvari tudi bolje zapomnimo kot pa, da si celotno snov zakopljemo nase le dan (oz. noč) pred izpitom.

Motivacija

Čeprav je na trenutke lahko zelo težko, je prav da pri sebi ohranimo motivacijo in s tem mogoče poskušamo motivirati tudi druge. Vsem se lahko zgodi, da kakšnega izpita ne naredimo v prvem poskusu, a s tem ne dopuščajmo, da bi se nam takrat sesul cel svet. Vsi imamo svoje vzpone in padce, pomembno je le, da se po padcih znamo spet postaviti na noge. Ostanimo pozitivni in se motivirajmo, da bomo lahko dosegli svoje cilje.

Koncentracija

Če imamo težave s koncentracijo, nam pomanjkanje le-te še toliko bolj otežuje učenje, zato je pomembno da se ločimo od morebitnih motečih faktorjev. Prav tako je za bolj produktivno učenje pomembno, da se umaknemo v tih in miren prostor. Če le-tega ne najdemo doma, sta odlični dve možnosti, prostori v knjižnici in na posameznih fakultetah, kjer se učijo tudi drugi študentje ter če je le mogoče, med učenjem ne poslušajmo glasbe saj z njo izgubljamo koncentracijo, ker se bolj fokusiramo na skladbe kot pa na učenje. Če pa brez glasbe resnično ne moremo, naj bo le-ta inštrumentalna, da bo naša koncentracija vpeta v snov in ne v besedilo skladbe.

Učenje in premori

Med učenjem ne smemo pozabiti tudi na pavze, saj bi običajno potrebovali premor nekje po 40-45 minutah učenja, da si s tem odpočijejo tudi naši možgani. Med predahom je dobro, da se za kratek čas sprehodimo na svežem zraku in pojemo nekaj sadja ali zelenjave. Da se nam ne bo zdelo, da izpitno obdobje traja v neskončnost, si lahko (če nam to čas dopušča) vzamemo tudi kakšen dan premora za druženje s prijatelji ali za rekreacijo. Če si snov zelo težko zapomnimo, je za spomin še vedno eden najboljših nasvetov uporaba barvnih flumastrov, saj barve zelo veliko pripomorejo k spominjanju. Podčrtajmo si glavne koncepte, a z barvami vseeno ne pretiravajmo.

Privoščite si dovolj spanca

Čeprav se nekateri ljudje iz navade učijo do zgodnjih jutranjih ur je pomembno, da možganom in našemu celemu telesu privoščimo dovolj spanca, da si opomoreta. S tem pa bomo seveda tudi lažje ostali zbrani cel dan in bomo sami pripomogli k zmanjšanju stresa, če se dobro naspimo.

Večer pred izpitom

Ker je skoraj za vsakega študenta večer pred izpitom lahko zelo stresen, ponujamo nasvet za krajšo sprostitev. Privoščimo si toplo prho ali kopel in svoj najljubši napitek. Za konec pa ne pozabimo tudi nastaviti budilko, da bomo na izpit prišli pravočasno in kolikor je le mogoče tudi sproščeno.
Pa vso srečo!

pb Preveri fotografijo, preden jo deliš na spletu #smeh zajec Zajec, ki skoči po pivo tony-stark-robert-downey-jr-1005744-1280x0 10 trikov, da postaneš veliko bolj karizmatičen 78034203 Kako odpreti steklenico piva brez odpirača