shutterstock_310842773
V zraku · buzz buzz

Že veste, kdaj je črni petek 2019 (black friday)? Ta potrošniški “sveti praznik” je namreč lahko izjemna priložnost, da kupite kakšno stvar, ki so jo želite, veliko ceneje! Veste, kdaj je črni petek 2019 (black friday)?

Zagotovo te zanima, kdaj je črni petek 2019 (black friday)! Na tisti dan trgovci namreč obljubljajo najnižje cene tehnoloških pripomočkov in drugih prazničnih daril, priljubljenost praznika pa izkoristijo tudi spletni prodajalci, ki ponavadi veliko prej naznanijo popuste in tako skoraj cel november ponujajo izdelke po znižanih cenah, ki se nadaljujejo tudi v december.

Po poročilu ameriške Nacionalne maloprodajne zveze je lani kar 164 milijonov potrošnikov načrtovalo petdnevno nakupovanje (od četrtka, ko je dan zahvalnosti, do ponedeljka, ko je cyber monday). Največ jih je načrtovalo svoj nakupovani pohod na črni petek (približno 115 milijonov kupcev), porast potrošnikov je bil napovedan tudi na cyber monday (približno 76 milijonov kupcev). Pa v Sloveniji? Tudi Slovenci nismo imuni na šopingmanijo v času črnega petka in praznikov. Slovenski trgovci ponavadi ponujajo popuste od 30 do 40 odstotkov, nekateri pa se odločijo za drugačne ponudbe, kot so na primer 1+1 gratis, nočno nakupovanje

Čeprav se nam zdi, da so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na črni petek res ugodne, pa si velja zapomniti, da ni vse zlato, kar se sveti. Britanska potrošniška agencija Which je namreč ugotovila, da kar 87 odstokov cen na črni petek sploh ni najnižnih v letu! Po ugotovitvah agencije naj bi bile cene nižje v naslednjih šestih mesecih.

Kdaj je črni petek 2019 (black friday)?

Letos se bo uradni nakupovalni pohod odvijal v petek 29. novembra. Popuste v trgovinah in spletnih straneh lahko pričakujete veliko prej, vendar, kot je praksa, lahko morda na črni petek (black friday) največ iztržite (za nekatere izdelke). Če se zgodi, da vam na ta dan ne najdete želenih stvari, lahko srečo poskusite v ponedeljek, 2. decembra, na cyber monday.

Kaj kupiti in česa ne na črni petek (black friday)?

Četudi nekateri menijo, da je črni petek popoln dan za nakupovanje vsega, kar vidijo, je bolje, da nekatere izdelke kupite kdaj drugič, saj so lahko cene zaradi nakupovalne mrzlice višje kot sicer.

Kaj kupiti na črni petek (black friday)?

VIDEOIGRE: Ni skrivnost, da večina trgovcev zniža cene vseh videoiger, četudi so te stare le nekaj dni ali mesecev. Dobre kupčije boste opravili tudi, če se naročite na mrežno storitev Xbox Live ali Playstation. Tudi na uradni strani Nintenda boste našli razumne popuste.

IGRAČE: Trgovci vedo, da se v prazničnem času najbolj prodajajo ravno igrače, zato je črni petek najboljši čas za nakup vročih igrač leta.

PAMETNE NAPRAVE: Zdi se, da Apple, Google in Amazon močno izkoriščajo svoj nadzor nad pametnim trgom – cene njihovih novejših generacij so vse prej kot nizke, a kakšne starejše modele pametnih naprav lahko dobite za občutno nižjo ceno.

OBUTEV: Črni petek in cyber monday naj bi bila najboljša dneva za nakupovanje športnih čevljev, ponekod tudi športne opreme.

Česa ne kupujte na črni petek (black friday)?

ELEKTRONIKA: Pogosto se zgodi, da potrošniki mislijo, da je črni petek najboljši dan za nakupovanje dražje elektronike – sicer drži, da so takšni izdelki na popustu, vendar boste veliko več prihranili, če jih kupite na začetku novega leta, ko pridejo nove generacije in se zniža cena starih.

OBLAČILA: Najboljše kupčije za oblačila boste dobili na koncu nakupovalne sezone, torej po praznikih in v času razprodaj.

NAKIT: Ker je nakit izjemno darilo, praznični čas ni najboljši za nakupovanje slednjega. Počakajte na sezonska znižanja.

POTOVANJA: Če na črni petek vidite zanimivo ponudo za potovanje, morda vseeno počakajte. Vse je namreč odvisno od časa potovanja in lokacije – če se ti dve ujemata, lahko ogromno prihranite.

Zakaj črni petek (black friday)?

Resnična zgodba o črnem petku (black friday) naj ne bi bila tako romantična, kot morda menimo. V 50. letih prejšnjega stoletja naj bi filadelfijska policija uporabljala izraz črni petek (black friday) za opisovanje prometnega kaosa, ki je nastal po dnevu zahvalnosti zaradi vojaško-mornarske nogometne tekme, ki se je odvijala vsako leto v soboto. Filadelfijski policaji so tako morali delati dvojne izmene, trgovci pa so, jasno, izkoristili naval ljudi po prazniku in pripravili ponudbe, ki bi spodbudile njihovo prodajo.

Zanimivo je, da se je od leta 1961 črni petek tako močno uveljavil, da so mestni trgovci skušali zaradi negativne konotacije spremeniti ime črni petek v big friday (veliki petek), a se izraz med ljudmi ni uveljavil. Šele proti koncu stare ere so uspeli trgovci po svetu črni petek spremeniti v nekaj pozitivnega (za trgovce in potrošnike).

Boste tudi letos obeležili potrošniški “sveti praznik”, črni petek 2019 (black friday)? Kakšen je vaš pogled na ta dan? Zapišite v komentarju!

shutterstock_99793418 Danes je petek 13., kako ga preživeti in NE BITI osmoljenček? shutterstock_1052251895 Kdaj so krompirjeve počitnice 2019? shutterstock_1103215112 Premik ure na zimski čas 2019: kdaj bomo spali uro dlje? shutterstock_341372324 Prazniki in dela prosti dnevi 2020: kdaj ne bo treba v službo in v šolo? ·