cover-kitajski-ponaredki
Utrip mesta · mobilno

Kitajski proizvajalci so dobro znani po tem, da zelo radi kopirajo – kradejo patente, kopirajo tehnologije in proizvajajo kopije avtomobilov, ki so že tako očitne, da so že prav smešne.

Marsikdo bo ob omembi izdelka iz kitajske prvo pomislil na ponaredek –, kar niti ni presenetljivo, saj kopirajo praktično vse, kar se kopirati da. Obutev, oblačila, modni dodatki, torbice, ličila in celo prehrambeni izdelki – in nič kaj drugače ni niti v avtomobilski industriji, kjer so nekatere kopije že tako očitne, da se še nepoznavalcu zdijo naravnost smešne.

Eden ode takšnih proizvajalcev je Beijing Auto/BAIC – njihov model BJ80 je še kako podoben avtomobilu Mercedes-Benz G, a ker sta Mercedes-Benz in BAIC v partnerskem sodelovanju, so jim pri nemškem proizvajalcu po vsej verjetnosti pogledali skozi prste.

Še odmevnejše kopiranje je pred kratkim dobilo svoj epilog na sodišču – Land Rover je na kitajskem tožil podjetje Land Wind, ki je z modelom X7 več kot očitno kopiralo predhodno generacijo avtomobila Range Rover Evoque. Land Rover je tožbo dobil, s tem pa morda postavil nov precedens v bitki proti kopiranju avtomobilov.

V zadnjem času je opaznega manj povsem očitnega kopiranja, se pa pojavljajo določeni deli avtomobilov, za katere lahko zagotovo trdimo, da smo jih nekje že videli – poznamo tudi primere kopiranja, pri katerem je ime avtomobila na las podobno imenu, ki že obstaja in je občutno bolj razširjeno. Kitajski proizvajalec BYD je nedavno nazaj predstavil konceptni avtomobil z imenom e-Seed GT, ki je podobno imenu izredno popularnega korejskega proizvajalca Kii Ceed GT.

V svetu električnih avtomobilov je na kitajskem kopiranja občutno manj, saj si želijo ujeti hitri vlak napredka in razvoja, ki ga doživlja električna avtomobilska industrija. Proizvodnje kapacitete električnih avtomobilov so na kitajskem med največjimi na svetu in kmalu se lahko zgodi, da bomo mi tisti, ki bomo vozili kopije kitajskih avtomobilov, če ne celo kitajske električne avtomobile. Če vas zanima še nekaj očitnih avtomobilskih ponaredkov, si le oglejte spodnjo galerijo.

Galerija: Original in ponaredek

1. Mercedes-Maybach 6 concept coupeOdpri galerijo
Volkswagen ID.3 Volkswagen ID.3: vpogled v svet električnega Volkswagna Nua Bikes Electrica: električno kolo, ki se polni samo Nua Bikes Electrica: električno kolo, ki se polni samo Renault Twingo Renault Twingo: prikupen malček iz Novega mesta je tu! Deus Ex Machina Goof Bike Deus Ex Machina Goof Bike: najprikupnejši motor za na plažo ·