Korekcijska očala s samodejnim ostrenjem
V zraku · tehnologija

Čeprav so progresivna očala, ki so primerna za ljudi z dioptrijo za daljavo in bližino, olajšale življenje slabovidnih ljudi, pa se jih marsikdo težko navadi. No, morda se jim niti ne bo treba, saj se nam v nekaj letih obetajo očala s samodejnim ostrenjem.

Očala s samodejnim ostrenjem so razvil na univerzi Utah v ZDA, točneje profesor Carlos Mastrangelo in doktorand Nazmul Hasan. Njihova posebnost je, da izostrijo tisto, kar človeško oko gleda. Podobno kot digitalni fotoaparat. Za to se imajo zahvaliti tekočim lečam in infrardečemu senzorju, ki preračuna razdaljo med očali in objektom (to naj bi se zgodilo v 14 milisekundah). Ukrivljenost leče spreminja goriščno razdaljo in s tem ostrino. To je enak postopek, kot ga uporablja oko samo.

PREBERITE ŠE: Stvari, ki jih razumejo le tisti, ki nosijo očala

Pred časom se je že pojavil primer prilagodljive ostrine (Adlens), ki pa poteka samodejno. Uporaba očal s samodejnim ostrenjem je preprosta. Pred uporabo mora uporabnik v namensko aplikacijo vnesti parametre, pridobljene pri oftalmologu, ki jih do očal dostavi s pomočjo brezžične povezave Bluetooth. Če se vam spremeni dioptrija, vam tako ni treba menjati očal, le nove podatke morate vnesti. Projekt je trenutno v fazi prototipa in očala, ki bodo zrasla iz tega, bodo na videz precej bolj privlačna kot koncept. Izdelovalo jih bo podjetje Sharpeyes, baterija pa naj bi zagotavljala 24 ur avtonomije. Da, tudi očala z dioptrijo bo treba nekoč polniti tako kot pametni telefon.

Galerija – očala s samodejnim ostrenjem:

Korekcijska očala s samodejnim ostrenjemOdpri galerijo

Nasina nova vesoljska obleka Boeing Starliner Vesoljska obleka Boeing Starliner: Nasina nova oblačila DSLR-fotoaparat Pentax-KP Fotoaparat Pentax KP z izjemno občutljivost ISO – kar 819.200!!! Zvočniki Rockit Logs Rockit Logs – prenosni zvočnik z vonjem po naravi Robot novinar So novinarjem šteti dnevi – robot Xiao Nan sam napisal in objavil članek ·