krishh-chvyv2qXpRY-unsplash
V zraku · odnosi

Zakaj se do neznancev obnašate drugače kakor do tistih, ki jih imate radi? Kako lahko to spremenite?

Vaše vedenje se spreminja glede na družbo ljudi, ki je okoli vas, in tega se včasih niti ne zavedate. Obstaja raziskava, ki pojasnjuje skrite mehanizme v možganih, ki nadzorujejo, kaj počnete in kaj govorite. Po treh desetletjih raziskav agresije in jeze skozi različne medsebojne odnose je psihologinja Deborah South Richardson ugotovila, zakaj se vedenje razlikuje glede na to, kakšni ljudje so okoli vas, in kaj spodbuja takšne spremembe v vedenju. Pokazalo se je, da se najpogosteje prepiramo z ljudmi, ki so nam blizu.

Tukaj so trije razlogi, zakaj smo ljudje do neznancev pogosto prijaznejši kot do tistih, ki jih imamo radi.

1. Prepričani ste, da je vaše razmerje dovolj močno, da zdrži vse

Velik del časa preživite z neznanci, ljudmi, ki jih srečate po naključju. Naj bo to v službi, šoli, trgovini, kjerkoli, in takrat si nadenete “srečno masko”, da vas drugi vidijo v najboljši luči. Ste prijaznejši, vljudnejši, preprosto ker jim želite ugajati oziroma narediti dober vtis. Ko pa pridete domov, se sprostite, saj se v družbi ljudi, ki jih imate radi, počutite varni. Z njimi ste to, kar ste, kar pomeni, da jim pokažete vse strani svojega značaja, tudi slabe.

Raziskava potrjuje, da lahko nezavedno “sproščate” svojo jezo na ljudi, ki so vam blizu. Predvsem ker verjamete, da je vaš odnos z njimi dovolj močan, da lahko zdrži marsikaj. Bolj ko se z nekom zbližate in mu zaupate, bolje se počutite in zaradi tega mislite, da lahko premikate meje v odnosu, tudi v negativno smer (žalitev, ignoriranje …).

2. Počutite se negotovi, da bi se pokazali v pravi luči med neznanci

Ko spoznavate nove ljudi, ne pokažete svojih pravih barv. Ne vidijo vaše prave različice, dokler ne dosežete točke, ko boste z njimi razvili globljo povezavo. Tudi če vas nekaj v zvezi z njimi muči, se ne obremenjujete s tem.

To pa ne velja za ljudi, ki so vam najbližje. Nasprotno, ko vaši bližnji naredijo nekaj, kar vas moti, se počutite dovolj varne, da se odzovete. Bližje ste si, verjetneje je, da boste bolj odprti za stvari, ki vam pri njih niso všeč. Imate trden odnos, za katerega veste, da ga ne boste ogrozili, uničili, izgubili, tudi če se kdaj sprete.

3. Ne prenašate negativnih lastnosti ljudi, s katerimi preživite največ časa

Nenadoma boste začeli sovražiti določene lastnosti svojega partnerja, najboljšega prijatelja, ljudi, ki so vam blizu. Prenehali boste tolerirati stvari, ki so vas motile že od začetka. Več časa preživite z nekom, manj strpni ste do njegovih negativnih lastnosti. To se ne zgodi z neznanci, ker z njimi ne preživite dovolj časa, da bi do njih razvili svojo nestrpnost. Če vas pri njih kaj moti, jim tega ne boste povedali, ker veste, da z njimi ne boste preživeli veliko časa.

Zdaj smo spoznali razloge, v nadaljevanju pa preverite, kaj lahko storite, da takšno vedenje v prihodnosti preprečite!

  • Vzemite si čas zase. Če preživite preveč časa z najbližjimi, postanete vedno manj tolerantni do njihovih pomanjkljivosti. Če si vzamete čas zase, čas za razmislek, boste lahko razmislili o odnosu iz druge perspektive in cenili dobro v njih in odnosu.
  • Preživite čas s svojimi najdražjimi v družbi drugih ljudi. Ko ste v družbi ljudi, s katerimi imate kratek in površen stik, se obnašate bolj vljudno in prijazno, tudi do svojih bližnjih.

Če spoznate, zakaj se obnašate, kakor se, lahko nadzorujete svoje odzive in se naslednjič odzovete drugače ter predvsem cenite ljudi, ki so v vašem življenju, z vami vsak dan. Kdor vas sprejme in ima rad takšne, kakršni ste, vas bo imel rad tudi, ko boste jezni in nemogoči. Na srečo!


shutterstock_536124673 Ta 4 astrološka znamenja so v postelji večkrat in so pri tem boljša! anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash Kako ljubijo astrološka znamenja? In katera je res težko ljubiti? Zakaj nas prizadenejo? mickael-gresset-rg29IYzdPlo-unsplash Najlepše in najpametnejše ženske na svetu privlači točno takšen moški! shutterstock_658027537 To so astrološka znamenja, ki veljajo za najbolj ljubosumna!