shutterstock_305990798 (1)
Koronavirus · Kulturni izbor

S temi podcasti si lahko krajšate dneve v izolaciji in karanteni. To so podcasti, ki vam bodo vrnili vero v življenje, v moč človeške odločitve, vas popeljali v svet politike in mitologije ter celo na Luno.

Mavrične zgodbe za deževne in dolge dni v izolaciji vam bodo pomagale verjeti, da res prav vse mine in da čisto vedno, za vsakim dežjem posije sonce!

13 Minutes to the Moon: The Wondrous Things People Can Do

13 Minut do Lune: čudovite stvari, ki jih lahko ljudje naredijo

Podcast “13 minut do Lune” je vožnja skozi drug čas in kraj. Potovanje v pretkeklost, v tistih legendarnih 13 minut od trenutka, ko se je lunarni modul Apollo 11 odcepil od matične ladje pa do trenutka, ko je pristal na Luni. Izvirni zvok, cela vrsta arhivskih in novih intervjuji z akterji, ki so bili vpleteni v ta dogodek, ki je nesporni mejnik v človeški zgodovini. Glasbeno podlago je pripravil legendarni Hans Zimmer. 

Ustvarjalci podcasta pa so pripravili tudi nadaljevanje: podcast o neuspelem podvigu Apolla 13, ki je proti Luni poletel leto pozneje. “13 minut do lune” nas opominja, česa smo ljudje sposobni, kadar nas vodi in navdihuje pravi vodja. Podcast lahko poslušate na tej POVEZAVI.

The Jungle Prince of Delhi: Another Kind of Exile

Delhijski princ iz džungle: izgnanstvo druge vrste

Še vedno ne vemo, ali je bila ta zgodba resnična ali pa gre le za urbani mit. Cele generacije novinarjev so zgodbo izvedele od voznikov rikš, prodajalcev čaja, popravljalcev čevljev ali koles … Zgodba gre nekako takole: v gozdu na obronku indijskega mesta Delhi, daleč stran od ponorelega sveta, so živeli princ, princesa in kraljica. Bili naj bi poslednji potomci ugledne šiitske muslimanske kraljeve družine. Ko so jih iz mesta izgnali so se na poti v nov dom za nekaj časa nastanili v čakalnici železniške postaje v New Delhiju in vztrajali, naj se njihovo družinsko poreklo vendarle prizna. Novinarka New York Timesa, Ellen Barry, to intrigantno zgodbo previdno in skrbno razkriva v tridelni seriji. Čeprav je zgodba na prvi vtis še ena izmed ljudskih pripovedk, se v tretji epizodi prelevi v pravo politično sago. Pod črto je Delhijski princ in džungle zgodba o družini, domovini, dislociranosti, travmi in razcepitvi. Podcast lahko poslušate na tej POVEZAVI.

We Crashed: What Goes Up Must Come Down

Zaleteli smo se: kar gre gor, mora iti tudi dol

To je zgodba o gigantu med podjetji, o podjetju WeWork, ter njegovem ustanovitelju in nekdanjem direktorju Adamu Neumannu, ki je podjetje popeljal od začetne start up faze v lastni dnevni sobi do svetovnega giganta, vrednega 47 milijard ameriških dolarjev. Neumannovo coworking podjetje je bilo pilotni projekt, zastavljen po načelih nove ekonomije, ki je zavladala svetu. Ustanovljeno je bilo v New Yorku, v času velike recesije. To je zgodba o podjetju, ki je želelo spremeniti ne le razumevanje same narave dela, ampak tudi načina življenja, spanja in vzgoje otrok. Vizija karizmatičnega ustanovitelja Adama Neumanna je bila naravnost omamna vi…. pa je bila njena uresničitev sploh možna?
Podcast v šestih delih pove zgodbo od nastanka do propada podjetja WeWork, zgodbo o vizionarstvu, upanju in nesluteni prevzetnosti, s katero nekateri lovijo svoje samoroge. Podcast lahko poslušate na tej POVEZAVI.

The Cut on Tuesdays: Like a Conversation Between Your Smartest Girlfriends

Torkov rez: kot pogovor z vašimi najpametnejšimi prijateljicami

Voditeljica Molly Fischer, ki je pozneje sicer prekinila sodelovanje z ustvarjalci podcasta, je soustvarila kar 48 kakovostnih epizod feminističnih in humornih oddaj, ki obravnavajo tako težje tematike (kako je biti ženska v migrantski karavani) kot tiste lahkotnejše (kaj pomeni biti pohoten v letu 2019). Poslušati ta podcast je kot poslušati debato med svojimi najboljšimi prijateljicami…… te pa so v resnici zelo dobre in priznane novinarke. Podcast lahko poslušate na tej POVEZAVI.

Dying for Sex: Love In a Time of Cancer

Umirati za seks: ljubezen v času prebolevanja raka

Molly ima diagnozo: rak na dojkah v IV. stadiju. Odloči se, da po 15 letih prekine svoj nesrečni zakon in se poda na pot norih seksualnih avantur, potem pa o njih poroča svoji najboljši prijateljici Nikki. Ta podcast vas bo spravil v smeh, v zadrego, predvsem pa vas bo spomnil, kako hvaležni morate biti, da ste živi in zdravi. Zgodba o pogumu in o tem, kako pomembno je živeti tudi takrat, kadar nas smrt čaka za ovinkom. Podcast lahko poslušate na tej POVEZAVI.


toa-heftiba-wyHS87kKh5o-unsplash Ljubezen v času koronavirusa: dvorezni meč, izziv ali nova priložnost? Chris-Martin Boš zamudil koncert, ki si ga komaj čakal? Ne skrbi, tukaj so virtualni koncerti v času koronavirusa! koronavirus benetke Kaj se zgodi, ko iz Benetk izginejo turisti: prizori, ki so osupnili svet 1 (4) copy Kurzschluss in Umek pozivata: #ŽURAMDOMA · ·