luna1
V zraku · dan za

Upam, da si boste v nedeljo zvečer odščipnili toliko časa, da se boste zazrli v nebo in poiskali ščip oziroma polno luno, ki bo nastopila ob 19 uri in 9 minut. Še prej, ob 18:44, pa bo nastopil perigej, trenutek, ko bo nam bo zemljin naravni satelit letos resnično najbliže. In razen če ne živite na luni, veste, da se pojavu velike polne lune reče »super Luna«, ta pa bo letos skoraj tako pogosto na nebu kot super junakih na filmskih platnih. Poleg tega boste lahko opazovali še perseid – meteorni dež, ki te dni dosega največjo intezivnost. To bo astronomski dogodek leta 2014.

Veliko polno luno je kot super luno leta 1979 krstil Richard Nolle. Čeprav se pojavi večkrat v letu, pa bo tokrat še posebej zanimiva. Čeprav je vsaka izmed njih prva med enakimi, pa bo samo tej pripadel naziv najbližje Zemlji v letu 2014, obenem pa bo edinstvena tudi po tem, da bosta trenutka, ko bo luna najbližje in ko bo polna ‘do živega roba’, le 25 minut narazen.

Super Luna bo od nas oddaljena ‘vsega’ 356.896 kilometrov, kar je cca. 30 tisoč kilometrov manj kot v povprečju, zato če vam pravijo, da ste za na luno in mislite kaj privarčevati pri gorivu, je to zadnji dan, da se odpravite na pot. Oziroma če dobro pomislim, bi morali že biti na poti. Kakorkoli. Vsekakor boste na Mesecu prej, kot če bi potovali tam okoli apogeja, ko je (bila) luna na svoji eliptični tirnici najbolj oddaljena od našega planeta (letos je bilo to 28. julija), to je 406.568 kilometrov.

PREBERITE ŠE: 8 neverjetnih dejstev o vesolju

Če že ne gresta po poti Neila Armstronga pa to nedeljo upoštevajte parafraziran nasvet znanstvenika Stephena Hawkinga: »Zapomnite si, da je treba gledati v zvezde luno in ne pod noge.« ali pa fenomen spremljajte prek spletnega dogodka Mega Moon pod pokroviteljstvom astronomskega observatorija Slooh, ki ga bosta povezovala astronavt Bob Berman in inženir Paul Cox. Vaša ‘vstopnica’ je #SloohMegaMoon. In zvezda večera? Super luna, ko drug, 14% svetlejša in 30% večja od običajne polne lune. Seveda bo vse skupaj pospremil še “Perseid meteor shower”, tako bo nedeljski nebesni oder popoln.

gq-profiles-pharrell-williams-talk-g-i-r-l-00 Koncert: Pharrell Williams na Dunaju matic zorman Kam ta vikend? #33 Foto: OverJam Na letošnjem Overjam Reggae Festivalu bomo lahko uživali v Shaggy-jevih ritmih Foto:  CAROLINE BOWMAN Ljubljana festival: Muzikal Evita