Plaza_20121129-featured-shot
Utrip mesta · arhitektura

Doslej je za najvišji kip na svetu veljal Spomladanski tempelj Budi, ki v višino meri 128 metrov. To se bo kmalu spremenilo. V Indiji bo namreč kmalu zgrajen kip, ki bo kitajskemu spomeniku odvzel naziv najvišjega na svetu.

Višina kipa je 182 metrov, upodablja pa Sardarja Patela, prvega ministrskega predsednika Indije. Za primerjavo lahko navedemo, da je newyorški Kip svobode visok 93 metrov. Pod spomenik, katerega gradnja se je začela pred tremi leti, se bo podpisalo podjetje Michael Graves Architecure & Design.

Spomenik so poimenovali State of Unity, kar v slovenščini pomeni stanje enotnosti. Stal bo na otoku Sadhu Bet, ki je v indijskem okrožju Gujarat. Načrtovanje in gradnja kipa sta bila predvsem zaradi ojačitvene strukture zelo težavna.

Prav zaradi težavnosti projekta se je MGA&D izkazal za pravo izbiro. Zaposleni v podjetju imajo namreč veliko izkušenj, poleg kipa so tokrat projektirali še cestišče, vrt in center za obiskovalce nove znamenitosti. V slednjem si bo moč ogledati utrinke iz življenja velikega vodje, ki je zaslovel z borbo za neodvisnost Indije.

Zelo verjetno je, da se bo kip Sardarja Patela uveljavil kot nova izletniška točka. Če načrtujete potovanje v Indijo, vam priporočamo, da se ustavite še pred njim.

Galerija – Kip State of Unity

Kip State of UnityOdpri galerijo
Tako izgleda 3D-natisnjena hiša. 3D-natisnjena hiša Icon: v 24 urah do novega doma Disappear-Retreat-By-Coulson-1 Disappear Retreat: skrivni kotiček v naravi Svart: prvi hotel, ki bo proizvedel več energije, kot jo porabi Svart: prvi hotel, ki bo proizvedel več energije, kot je porabil OriginTreeHouse18 ORIGIN: hotelska soba v krošnji starega hrasta · · · ·