maxresdefault
V zraku · buzz buzz

Kdaj je že to bilo? Kar nekaj generacij najbrž niti ne more vedeti, o čem govorimo. Internet ali medmrežje je nastalo leta 1983, ko nas je veliko bilo še v plenicah. Tisto so bili povsem drugačni časi, časi, ko so otroška igrišča pokala po šivih, časi, ko smo imeli na razpolago bistveno manj informacij, in časi, ko se je klic v ZDA zdel projekt in pol. Vas zanima, kaj smo takrat počeli?

Pred letom 1983 so naša življenja potekala nekoliko drugače, naše navade niso bile povsem podobne današnjim in stvari na naših policah niso bile povsem enake tem, ki jih imamo danes.

Za vas smo pripravili seznam navad, ki so bile takrat nekaj povsem običajnega, zdaj pa bi jih lahko počasi prikazovali v muzejih.

1. Nakup enciklopedije

Ko smo želeli izvedeti kaj novega in se naučiti česa novega, smo morali odpreti slovar, leksikon ali enciklopedijo.

2. Spraševanje po smeri

Ko smo prispeli v nov kraj, smo morali za ulico ali naslov povprašati lokalne prebivalce ali pa nos tiščati v zemljevid.

3. Dogovorjen točen čas

Če smo se želeli s kom srečati, smo se morali za čas natančno dogovoriti. Ni bilo telefonov, da bi naš prihod najavili 3 minute prej.

4. Iskanje glasbe

Ko smo slišali, da je naš priljubljeni pevec izdal svoj album, je kar nekaj vode preteklo, preden smo lahko prišli do albuma. Če pa smo iskali kaj manj popularnega, pa je bilo iskanje še toliko bolj zamudno.

5. Branje knjig v knjižnicah

Če smo pri učenju želeli več podatkov ali če smo želeli znanje poglobiti, smo morali v knjižnico, kjer so imeli na voljo gradiva vseh vrst. Ljudje so nekoč tam brali.

6. Pisanje na roke

Nismo tipkali, pisali smo. Nalivno pero je bilo v vsakem žepu.

7. Drobiž

V žepih nam je žvenketal drobiž, saj smo ga potrebovali za telefonsko govorilnico.

8. Klicanje prijateljev

Če smo želeli govoriti s prijateljem po telefonu, smo najprej morali imeti pogovor z njegovimi/njenimi starši. Vsaka družina je imela stacionarni telefon, na katerega so se po navadi najprej oglasili starši.

9. Čeki

Za plačevanje smo uporabljali tudi čeke. Da, čeke.

10. Fotografije

Ko smo poslikali film, smo ga odnesli v fotoatelje in morali smo počakati dan ali dva, da so fotografije razvili. Nato smo z njimi opremili fotoalbume.

11. Čakanje na priljubljeno TV serijo

Nestrpno smo čakali na priljubljeno serijo, ki je se zavrtela samo enkrat na teden, in če smo jo zamudili, popravnega izpita ni bilo. Vrtenje nazaj? Pa kaj še!

12. Vrtenje telefonskih številk

Ko smo poklicali koga, ki smo ga poredko slišali in številke nismo znali na pamet, smo odprli knjižico, pobrskali za številko in jo zavrteli ali odtipkali.

13. Branje novic

Vsaj enkrat dnevno smo prebrali novice iz časnika, saj je bil to poleg radia in televizije edini medij.

14. Igranje na prostem

Bil je tudi čas, ko so otroci in njihovi starši preživljali popoldneve na igriščih, si izmišljali nove igre in zvečer zaradi tega utrujeni zaspali.

15. Poslušanje sporočil

Ko smo se vrnili domov, smo na telefonski tajnici poslušali sporočila.

To so bili drugi časi.

giphy (8) 21 psiholoških dejstev, ki jih vidimo vsak dan, a jih ne opazimo erik-lucatero-382337 Narcisom so všeč narcisi, pravi znanost ikea-pregnancy-test-ad-designboom-1800 Ikea daje nosečnicam popust, a zato morajo storiti nekaj bizarnega Previdno z njimi: ti astrološki znaki so največji lažnivci! Previdno z njimi: ti astrološki znaki so največji lažnivci! ·