Nepogrešljive mobilne aplikacije za potovanja
V zraku · tehnologija · aplikacije - app

Nekoč smo se opremljali z zemljevidi, kompasi, turističnimi vodiči,… danes pa je vsa ta oprema za potovanje skrčena na aplikacije za pametne telefone. A tu se naloge aplikacij za potovanja še ne končajo. Potovanje vam namreč lahko olajšajo domala na vsakem koraku, saj lahko z njimi med drugim preverjate zamude letov, poiščete in rezervirate prenočišče, pokličete prevoz, najdete najbližjo bencinsko črpalko,… služijo pa tudi kot vodičke in napovedovalke vremena. Predstavljamo vam nepogrešljive potovalne aplikacije, ki jih morate imeti na svojem pametnem telefonu preden se odpravite na potovanje.

Mobilne aplikacije za potovanje so obvezen del potovalne opreme, če želite imeti od potovanja kar največ in ne dovoliti, da vas na poti kaj negativnega preseneti. Poleg tega vam tovrstne aplikacije ne le pomagajo, tudi svetujejo vam, ko sami ne veste kako in kaj. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj takih, po uporabi katerih se boste vprašali, kako ste lahko do zdaj potovali brez njih.

PREBERITE ŠE: Google Translate: mobilna aplikacija prevaja tudi s pomočjo fotoaparata

TripIt – najboljši asistent

TripIt aplikacija je organizator poslovnih poti, ki služi za načrtovanje vašega potovanja. Tu mislimo na rezervacijo letalskih vozovnic, restavracij in hotelov, najem vozila, ipd. In ko smo dejali organizator, to ni samo pregovorno. Po e-pošti namreč pošljete podatke o potovanju in v povratnem boste dobili izdelan itinerar poslovne poti. Osnovna verzija je brezplačna.
> za iOS
> za Android

Dark Sky – najboljši vremenar

Pri potovanju je veliko odvisno od vremena in če kaj vemo, je, da ima ta svoj urnik. Z aplikacijo Dark Sky se lahko kar najbolj uskladita. Uporablja svoj patentiran sistem za napovedovanje vremena in ponuja vpogled v vsako od 24-ih ur za teden dni naprej. Zalaga vas tudi s temperaturo, stopnjo zračne vlage in vidljivosti, zračnim pritiskom in rosiščem, ko pa se bliža nevihta, vas Dark Sky obvesti, kdaj vas bo dohitela in kako močna bo.
> za iOS

TripAdvisor Offline City Guide – najboljši vodič

Ko nekoga, ki se še drži zemljevida, vprašate, zakaj ne uporablja aplikacije, boste velikokrat slišali zlajnani argument, da se on ne bo počutil izgubljenega, ko ne bo brezžične povezave. A tak človek ne vem, da aplikacije, kot je TripAdvisor Offline City Guide, za svoje delovanje ne potrebujejo internetne povezave, saj so polnoopravilni tudi brez nje. In ker je to TripAdvisor, lahko poleg fotografij, zemljevidov in informacij o potovanju, računate tudi na ocene, nasvete in mnenja drugih turistov ter stvari, ki jih lahko počnete v neposredni bližin.
> za iOS

Google Zemljevidi – najboljši zemljevidi

Ko gre za zemljevide, je kljub številni ponudbi, Google še vedno kralj. Deluje tudi, ko niste prisesani na rutar ali satelit. Priporočamo, da si zemljevid kraja naložite že pred odhodom v tujino, da se izognete morebitnemu dragemu prenosu. Z njim je krmarjenje preprostejše, poleg tega pa imate vse željene informacije pri roki. Ponuja (glasovno) vodeno navigacijo GPS za vožnjo, kolesarjenje in pešačenje, navodila za uporabo javnega prevoza, v živo poroča o stanju na cestah, vas preusmerja, prek Street Viewa pa vabi tudi na virtualni obisk muzejev, restavracij, ipd.
> za iOS
> za Android

Google Translate – najboljši prevajalec I

Ko smo v tujini, je ponavadi največja ovira tuj jezik. A odkar se je pojavil Google Translate in podobne aplikacije, neznanje jezika ni več nekaj, kar bi nas oropalo izkušnje in postavilo v nerodno situacijo. Tudi ko smo brez povezave ne. In tudi tedaj ponuja mnogo več kot konvencionalni slovarji. Prevaja namreč iz več kot 90 jezikov in omogoča, da govorite naravno, ostalo pa postori Google, tolmači s tem, ko se opira bodisi na vaš govor, bodisi pa na tipkovnico, rokopis ali fotoaparat.
> za iOS
> za Android

CamDictionary – najboljši prevajalec II

Ulični napisi, napisi nad trgovinami, letaki, zemljevidi, navodila, opozorilni znaki,… ključne informacije na potovanju, ki pa so neuporabne, če jih ne razumete. Zato poleg Google Prevajalnika potrebujete tudi CamDictionary, ki vam jih bo dešifiral. Enostavno fotografirate tekst, ki ga ne razumete in aplikacija ga bo prevedla. Prepozna 16 jezikov, tudi nam eksotično kitajščino, japonščino in korejščino, h prevodu pa doda tudi razlago (v angleščini).
> za iOS
> za Android

Just Landed – najboljši ”timing”

Resda boste odšteli poldrugi evro za aplikacijo, ki operira z informacijami, ki so zastonj, toda Just Landed jih konkretno oplemeniti in zato upraviči ceno kavice. Zbira podatke kot so čas, ki ga potrebujete do letališča, stanje prometa, vseskozi osvežuje stanje leta (kar pomeni, da vam ne bo več treba stati pred zaslonom in na spletni strani letališča vsak sekundo pritiskati na F5), poleg tega vas, ko letalo vzleti, na to zvočno opozori.
> za iOS

Uber – najboljši iskalec prevoza

Aplikacija Uber je dvignila nemalo prahu, češ da je nelojalna konkurenca taksistom, a kot pravijo, se za dobrim konjem vedno praši. In dokler je legalna, jo lahko uporabljate, da vam pomaga pri mobilnosti v velikih mestih. In kaj počnete z njo? Prikličete prevoz. Aplikacija glede na vašo lokacijo opozori najbližjega razpoložljivega voznika in dostavi informacijo, kako hitro bomo prevoz dobili. Prevoženo razdaljo nato plačamo prek mobilne aplikacije.
> za iOS
> za Android

Astropad Aplikacija Astropad iPad spremeni v grafično tablico PicMonkey Collage Brag: nova aplikacija in socialno omrežje za vse ljubitelje selfijev 3clstspc987 ClosetSpace: aplikacija, ki ti pove kaj obleči glede na stil in vreme marco-polo-1000x500 Aplikacija Marco Polo – prikličite “izgubljeni” iPhone · · · ·