shutterstock_3644672
V zraku · buzz buzz

Stare vraže nas učijo, da nam bo met kovanca v fontano prinesel srečo in nam izpolnil željo, ki si jo tiho zašepetamo ali izoblikujemo le v mislih. Pa veste, kaj se zgodi z vsemi temi kovanci, ki pristanejo v fontanah?

Od kod izvira tradicija metanja kovancev v fontane?

Tradicija metanja kovancev v fontano je tako stara, kot so stari kovanci in fontane. Veste, od kod izvira ta obred? Pitna voda je od nekdaj veljala za pravi blagoslov in tako so v znak spoštovanja do pitne vode v antičnih časih začeli gradili fontane in darovali bogovom v zahvalo za ta dar. Pozneje so metali kovance v fontano ob izrekanju molitev, nekakšnih predhodnic današnjih želja. V fontani v Northumberlandu v Angliji, kjer so se obiskovalci poklanjali keltski boginji, so tako raziskovalci našli kar 16.000 kovancev iz različnih obdobij rimskega imperija.

Kaj se zgodi s kovanci, ki pristanejo v fontanah po svetu?

Danes je ena izmed najbolj priljubljenih fontan na svetu, v katero romajo kovanci, fontana Trevi v Rimu, v katero so nekoč metali kovance vojščaki. Verjeli so, da si bodo s tem zagotovili dobro zdravje, pozneje tudi, da jih bo ta gesta pripeljala nazaj v Rim. Današnja tradicija metanja kovancev v to čudovito fontano se je izoblikovala zaradi filma Three Coins in the Fountain iz leta 1954, v katerem je met dveh kovancev v fontano pomenil, da se boš zaljubil v Rimljana ali Rimljanko, met treh pa, da se boš z Rimljanko ali Rimljanom tudi poročil.

Od takrat naprej se tja zgrinjajo turisti, ki v met kovanca v fontano Trevi polagajo svoje upe. Ocenjujejo, da turisti v to fontano zmečejo tudi do 3000 evrov dnevno. Letno se tako v vodi nabere slab milijon evrov in Karitas vsak dan porabi eno uro, da izbeza ven vse kovance. In kaj naredijo s tem denarjem?

Razdelijo jih med pomoči potrebne. Leta 2008 so s tem denarjem celo odprli trgovino s cenejšimi živili. Kako pa je z drugimi priljubljenimi fontanami po svetu? V fontani v trgovinskem centru Mall of America v Minnesoti se vsak mesec nabere 1900 evrov. Denar gre v dobrodelne namene in neprofitnim organizacijam. Vse fontane verige kavarn 24 Rainforest Cafes letno naberejo okrog 11.300 evrov, denar pa podarijo okoljevarstvenim organizacijam. Fontane v zabaviščnih parkih Disney World zberejo letno okrog 17.000 evrov, ves denar namenijo otrokom v rejništvu. Kot zanimivost povejmo še, da je spominska točka 9/11 Memorial v New Yorku, ki stoji na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka,  v enem letu zbrala 2800 evrov, čeprav je bilo vanjo prepovedano metati kovance. Kaj so naredili s kovanci, ni znano.


Z vodnim skuterjem po poplavljenih območjih. Slovenec poplave v svojem kraju izkoristil za vožnjo z vodnim skuterjem privlačni sivolasci Izjemno privlačni sivolasci, ki se jim leta ne poznajo Življenje pred in po internetu Poglejte, kako drastično je internet spremenil naša življenja Če bi imele stvari dar govora ... Če bi stvari lahko govorile … ·