Kia-Stonic-2018-1280-01
Utrip mesta · mobilno

Če kaj, so v teh poletnih dneh izredno priljubljeni kompaktni SUV-ji. Skoraj ne mine teden, da nam ne bi predstavili kakšnega novega. Tokrat je udarila Kia in pokazala svojega simpatičnega malčka z imenom Kia Stonic. In kaj lahko od Stonica pričakujemo?

Ti mali kompaktneži imajo skupno to, da so dovolj majhni za v mesto, hkrati pa zelo veliki na področju oblikovanja. Če k temu dodamo še visok položaj za volanom, smo  odgovorili na vprašanje, zakaj so tovrstni avtomobili v zadnjem času tako priljubljeni. In tako tudi ni čudno, da se vedno več ljudi, ki so do zdaj vozili tako zelo evropske hatchbacke, odloča za nakup križancev med terenci in manjšimi družinskimi avtomobili.

Kia Stonic je osnovan na platformi, ki so jo deli s prikupnim Riom. Strešne letve v kontrastu z barvo strehe so še kako izstopajoče, prav nič manj pa ni zanimiv prednji del z novo Kiino masko in stilsko zelo všečnimi lučmi. Zanimivo je, da je na izbiro kar 20 različnih dvobarvnih kombinacij strehe in karoserije avtomobila. Posebno zavzetost so oblikovalci pokazali pri odmerjanju prostora v notranjosti, saj imajo potniki v tem primeru največ možnega prostora za ramena v tem avtomobilskem razredu. Potnikom zadaj je na voljo tudi dovolj prostora za noge in glavo. Zahvaljujoč ravnemu dnu, pa ima celo potnik v sredini kam postaviti svoje noge. Pri vsem tem prostoru za potnike ima prtljažnik še vedno 352 litrov prostornine.

Notranjost je kakovostno sestavljena in bo vzdržala tudi največjo preizkušnjo, tj. otroka na zadnjem sedežu med njegovo največjo uničevalsko ihto. Na armaturni plošči izstopa zaslon na dotik, prek katerega upravljamo z informacijskim avdiosistemom. Kot vsi novodobni križanci ima tudi Stonic kopico asistenčnih sistemov in pomagal, med katerim je zagotovo najbolj uporaben pripomoček za vzvratno vožnjo. Ta nadzira dogajanje za vami, in v kolikor se vam približuje vozilo ali človek, vas bo sistem na to opozoril.

V Evropi bodo za Kio Stonic na voljo štirje agregati. Bencinski bodo imeli prostornino liter, 1,25 litra in največji z 1,4 litra delovne prostornine. Litrskemu motorju bo dodatno pomagala turbina, končna moč pa bo tako znašala 120 konjskih sil. Za navdušence nad dizlom bo na voljo učinkovit, 1,6-litrski agregat.

Galerija slik: Nova Kia Stonic

Nova Kia StonicOdpri galerijo
F50e (Smart 01) S-BIKES: električno kolo za vsakogar uberboat-1 UberBoat Hrvaška: z gliserjem od otoka do otoka 2017-G-CLASS-SUV-GALLERY-027-GOE-D Najboljši terenci na svetu: zveri, ki premagajo vse terene 1000-500-citymagazine-cover Abarth “695 Rivale”, ena od najboljših poletnih romanc · · ·