Bivak II na Jezerih je odprt od zadnjega septembrskega dne.
V zraku · dizajn

Na zadnji septembrski dan so odprli nov bivak II na Jezerih v Julijskih Alpah na višini 2118 metrov. Oglejte si njegovo skromno, a lično, toplo in varno notranjost.

Bivak II stoji na mestu, kjer so že davnega leta 1936 postavili prvotni bivak. Tam je v ekstremnih vremenskih pogojih vztrajal kar 80 let, lansko jesen pa so ga zaradi dotrajanosti preselili v dolino in poklonili Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani. Vse od takrat so potekale priprave na postavitev bivaka II, ki je te dni s pomočjo prostovoljcev in številnih domačih donatorjev naposled odprl svoja vrata in zdaj nudi zatočišče ljubiteljem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev.

Ena najlepših lokacij v Triglavskem narodnem parku

Bivak II stoji nad dolino Vrata z razgledom na severno triglavsko steno, na eni od najlepših lokacij v Triglavskem narodnem parku. V njem lahko prenoči do šest ljudi na skupnih ležiščih, v bivaku so obiskovalcem na uporabo tudi klop, zložljiva miza, skladišče in dvojni USB-priključek za polnjenje mobilnih telefonov.

Ohranili so preverjene tehnične rešitve

Darko Bernik, konstruktor novega bivaka, narejenega na osnovi prvotnega načrta iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini, je o bivaku II povedal: ”V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju.”

“Obiskovalci bivaka naj bodo odgovorni uporabniki”

Postavitev novega bivaka v osrčju Triglavskega narodnega parka je tudi velik logističen zalogaj, pri čemer so združili moči številni prostovoljci. Vsi sodelujoči si želijo, da bi nov bivak obiskovalcem še desetletja odlično služil. Alpinist Anže Čokl ob tem dodaja: ”Želimo si tudi to, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja.” Za informacije o zasedenosti bivaka se obrnite na Alpinistični odsek Jesenice.

PREBERITE ŠE: Objavili redke fotografije Facebookovega podatkovnega centra

GALERIJA: Več fotografij novega bivaka II

Bivak ima razgled na mogočno severno triglavsko steno.Odpri galerijo

Najbolj izjemne skulpture na svetu Najbolj izjemne skulpture na svetu · ·