cover
V zraku · buzz buzz

V Münchnu vrata odpira že 181. praznik piva Oktoberfest, ena največjih pivskih prireditev na svetu, na kateri se običajno popije vsaj 6 milijonov litrov piva. V duhu najbolj veselega pivskega praznika naj vam razkrijemo nekaj zanimivih dejstev o pivu, ki jih verjetno niste vedeli.

Oktoberfest, praznik piva poznan tudi kot “Wiesn”, velja za eno od najbolj množičnih zabav na svetu, ki sicer s krajšimi prekinitvami, poteka že od leta 1810. Praznik se je začel kot “poročna zabava” prestolonaslednika Ludvika I. in njegove zaročenke princese Therese. Zabava vsako leto dosega številne presežke; prodajo vsaj 6 milijonov litrov piva, na prizorišču streže približno 1600 natakarjev, pivo varijo v šestih pivovarnah in postavijo ogromne šotore.

V duhu veselega praznika vam razkrivamo zanimiva dejstva o pivu, za katere verjetno niste vedeli.

1. Prvi ljubitelji piva so bili Sumerci

Pivo so varili že pred osem tisoč leti, a prvi pravi ljubitelji piva naj bi bili Sumerci. Njihovi bogovi na poslikavah imajo namreč v rokah pogosto velike kozarce piva.

2. Pivo je smrtno nevarno

Leta 1814 je prišlo do velike eksplozije v londonski pivovarni, kjer je razneslo skoraj 400.000 litrov piva, ki ga je nato odplaknilo v revnejši predel Londona. Uničeni sta bili dve hiši in bar, devet ljudi pa je umrlo.

3. V starih časih je varjenje piva pripadalo ženskam

V nekaterih kulturah je bilo varjenje piva takšna čast, da so ga lahko varile le najuglednejše in najlepše ženske. Nekatere srednjeveške pivovarke so postale slavne in so ga prodajale kot svoj izdelek.

4. Menihi so bili eni redkih moških, ki so v starih časih varili pivo

Nekateri samostani so bili slavni prav zaradi proizvodnje piva. Še posebej znani so bili menihi iz Belgije in Nizozemske.

5. Pivo kot zdravilo

Kmalu po začetku prohibicije je ameriška vlada izdala odlok, da lahko zdravniki predpišejo pivo kot zdravilo za zdravstvene težave. Ne dolgo zatem so odlok umaknili in distribucijo alkohola je v roke prevzela mafija.

6. Pivo kot vir vitaminov in mineralov

S pitjem piva zaužijemo vitamine B1, B2, B6, B5 in biotin. Poleg vitaminov pivo vsebuje tudi rudnine: fosfor, kalij, magnezij, žveplo, natrij, fluor. Pomembni so tudi oligoelementi baker, mangan, cink, aluminij, železo.

7. Pivo – tekoči kruh

V starih časih so pivu rekli kar tekoči kruh. Zakaj? Odvisno od ekstrakta daje liter piva 400-500 kilokalorij, pri čemer odpade 250-390 kilokalorij na kalorije, nastale iz alkohola, ki je v pivu. Preostale kalorije so del ekstrakta, ki ga človeško telo koristno izrabi za izgradnjo telesa.

8. Pivo in mitologija

Skoraj vsaka poli-teistična religija povezuje vsaj enega izmed svojih bogov z alkoholom. Finski ep Kalevala je prežet z verzi o pivu. Egipčanska levja boginja Sekhmet se je, po tem, ko se ga je napila, za vedno odpovedala ubijanju. Grki in Rimljani pa so imeli Dioniza in Bakusa, oba posvečena pitju, plesu, vinu, orgijam in, seveda, pivu.

9. Dovoljene starosti za pitje

V večini držav, kjer je pitje piva dovoljeno, se meja dovoljene starosti za pitje piva giblje med šestnajstimi in enaindvajsetimi leti. Od povprečja najbolj odstopa Indija, ki je v nekaterih delih svoje države dvignila mejo pitja na petindvajset let.

10. Pivo ima v zmernih količinah pozitiven učinek na naše zdravje

Pivo deluje pomirjujoče na živčni sistem, ureja krvni tlak in povečuje prekrvavitev srca, ledvic ter možganov. Biokemična sestava piva spodbuja presnovo, ker vsebuje vitamin H, pa je je koristno tudi v boju proti plešavosti in prhljaju.


PicMonkey Collage Domiselne torte, ki bi jih bilo kar škoda pojesti cover Audrey Hepburn – redke fotografije, ki prikazujejo njeno neverjetno karizmo K1024_J'adore Paris  40.000 Fotos der französischen Cité in einem Timelapse-Video 2 5 najboljših timelapsov UN Women's HeForShe Campaign Special Event Emma Watson je svetovno javnost navdušila z močnim govorom o feminizmu ·