Olimpijski logotipi
V zraku · buzz buzz

Tako kot olimpijski krogi, ki so zvezda stalnica na olimpijskem nebu, so neločljiv del olimpijade tudi olimpijski logotipi posameznih olimpijskih iger, s to razliko, da se ti od iger do iger razlikujejo. Pobrskali smo po zgodovinski arhivih in v nadaljevanju si lahko ogledate prav vse, od tistih za OI Atene 1896 do teh za OI Rio 2016 ter vseh vmes.

Podobno kot olimpijski krogi, ki jih sestavlja pet povezanih krogov (simbol je leta 1912 oblikoval baron Pierre de Coubertin, oče olimpijskih iger moderne dobe) – barve krogov predstavljajo pet med seboj povezanih celin, in sicer Evropo (modra), Afriko (črna), Ameriko (rdeča), Azijo (rumena) in Avstralijo z Oceanijo (zelena) – in so simbol olimpijskih iger ter eden od najbolj cenjenih in prepoznanih simbolov na svetu, so neločljiv del olimpijade tudi olimpijski logotipi.

PREBERITE ŠE: Olimpijske igre: zapuščeni olimpijski objekti po svetu

Toda v nasprotju z olimpijskimi krogi se olimpijski logotipi od iger do iger spreminjajo, vsaki državi gostiteljici pa je prepuščeno, da, tako kot krogi, ki izkazujejo olimpijske vrednote – prizadevanje za odličnost, izkazovanje spoštovanja, praznovanje prijateljstva –, nosijo simboliko in pripovedujejo zgodbo.

Olimpijski logotipi skozi čas (1896–2016):

Olimpijski logotipi skozi čas v sliki (1924–2016):

Rio 2016Odpri galerijo
Fidel Castro za 90 let dobil 90-metrsko cigaro. Rekordna 90-metrska cigara za 90-letnega Fidela Castra Prvi šolski dan ali ta Veseli dan za starše. Starši in otroci na prvi šolski dan – za ene muka, za druge odrešitev Neprijetni, toda smešni prizori v hotelih. Takih prizorov si na dopustu ne želite! Poglejte, na kaj vse so ljudje naleteli v hotelih! Psihedelični tatuji Psihedelični tatuji naravnost iz sanj · · ·