shutterstock_1436596973
V zraku · buzz buzz

Tudi to poletje nas na nebu čaka nočni spektakel, ki spada med najlepše astronomske pojave. Perzeidi / meteorski dež 2019 bo svoj vrhunec dosegel prav kmalu. Si pripravljen za nočno avanturo pod zvezdami?

Perzeidi so v Evropi znani tudi kot ‘solze svetega Lovrenca’ (pojav se namreč dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta). Leta 1835 jih je odkril Belgijec Adolphe Quetelet. Opazujemo jih lahko sicer že od 17. julija dalje, največ utrinkov pa se na nočnem nebu pojavi prav v noči iz 12. na 13. avgust. Takrat lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro, povprečna hitrost delcev pa je okoli 59 km/s.

Največ jih lahko pričakujemo v nočeh na 11., 12. in 13. avgust, ker pa bo opazovanje motila skoraj polna Luna, je najprimernejši čas za opazovanje morda prav nedelja zjutraj, med 3. in 4. uro, ko lahko pričakujemo okoli 20 utrinkov.

KAKO LAHKO OPAZUJEMO PERZEIDE?

Za ogled meteorskega dežja ne potrebujemo posebne opreme ali kakšnih posebnih sposobnosti. Vse, kar potrebujemo, je jasno nebo, veliko potrpežljivosti in po želji tudi interaktivni zemljevid s prikazom vidnosti meteorskega dežja. Tako bomo lahko resnično maksimalno doživeli zvezdne utrinke.
Poiskati si moramo mirno in samotno mesto za opazovanje, ki je stran od mestnih luči. Naše oči bodo potrebovale približno 15 do 20 minut, da se navadijo na temo. Oblecite se vremenu primerno in udobno, ne pozabite na kakšno odejo, dolge rokave in priročen stolček, še posebej, če boste pojav opazovali dlje.

View this post on Instagram

• Perseid Meteor Shower • I will say I got extremely lucky this past weekend shooting the meteor shower. As most of us know it never goes the way we want it to shooting meteors. They are either to faint and are not captured well by the camera, or totally not in your composition. I hope you enjoy. #agameoftones #amazing_longexpo #aroundtheworldpix #big_shotz #blueridgemoments #blueridgeparkway #exploretocreate #perseids #globalcapture #ig_exquisite #ig_masterpiece #ig_thisworld #meteorshower #landscape_lovers #astrophotography #longexposure #naturalnorthcarolina #nationalparkgeek #night_shooterz #rootsrated #milkywaychasers #sonya7rii #sonyimages #splendid_earth #usinterior #wildernessculture #wonderful_places #wondersofourplanet #worldcaptures

A post shared by Luke Sutton Photo (@jeffreylukesutton) on

shutterstock_1150333928 Kakšna je popolna zadnjica? V obliki breskve, hruške, jabolka, paradižnika …? Bond-Sunglasses-GQ-07082019_16x9 Tega se poslužujejo znanstveniki in tajni agenti: 5 načinov, kako “zboostaš” možgane cmt-190830-fuksi-foto_royksopp6-coachella_2017 Nagradna igra: osvoji vstopnice za festival FUKSi 2019 BRIDGET-JONES Mojstri poljubov: 3 astrološka znamenja, ki se najbolj strastno poljubljajo ·