Pi Bike
Utrip mesta · mobilno

14. marca praznujemo svetovni dan konstante π, saj se ji ta datum, sodeč po ameriškem zapisu, s številkami najbolj približa. Poleg tega se je 14. marca 1879 rodil eden največjih genijev našega časa Albert Einstein. Bolj idealne okoliščine za predstavitev domiselnega Pi kolesa bi si že težko zamislili.

Nekateri preživijo ure in ure v razvozlavanju neskončne konstante π, medtem ko si drugi π predstavljajo na povsem drugačen način. Martijn Koomen in Tadas Maksimovas sta konstanto, zapisano v grški pismenki, videla ne kot konstanto razmerja med obsegom kroga in njegovim premerom, temveč kot nekaj popolnoma drugačnega. V njej sta videla potencialno obliko kolesa. Iz ideje, ki jo je prvi dobil malezijski ilustrator Yau Hoong, je nastala 2D-skica, iz katere sta nadobudna ‘umetnika’ izdelala povsem uporabno kolo Pi Bike.

Okvir kolesa je v celoti narejen iz karbonskih vlaken in nima prestav, le staro dobro verigo za poganjanje zadnjega kolesa. Da so prišli do končne, funkcionalne oblike je bilo potrebnega veliko prilagajanja in preizkušanja, a je končni rezultat vreden vsega truda. Pri kolesu Pi gresta matematika in kolo z roko v roki, saj si kolesa brez kroga preprosto ne moremo predstavljati.

Galerija: Pi Bike

Pi BikeOdpri galerijo
RUF SCR RUF SCR: navdušuje s svojo retro podobo in močnim motorjem Goodyear Oxygene Goodyear Oxygene: visokotehnološka pnevmatika, prekrita z mahom Aston Martin Lagonda Vision Concept Aston Martin Lagonda Vision Concept: takšni bodo Aston Martini v prihodnosti 5 Volvo XC40: evropski avto leta, ki je prestrašil konkurenco · · ·