piemont
Utrip mesta · destinacija

In vendar vse to ponuja provinca Piemont ob vznožju italijanskih Alp. Prav nič nenavadno ni govoriti o čudežih Piemonta, saj že glavno mesto province – Torino slovi po enem največjih misterijev – mrtvaškem prtu, ki naj bi ovijal Kristusovo telo po smrti na križu.

Leta 2006 je Piemont doživel svoj veliki trenutek z zimskimi olimpijskimi igrami. Center dogajanja je bil Sestriere – smučarsko središče med tri in štiri tisoč metri nadmorske višine, ki je le nekaj več kot eno uro vožnje oddaljeno od Torina. Elegantni vršaci, ki se strmo dvigajo proti nebu, in strma pobočja so čudovito okolje za sprostitev v vsakem letnem času. Dneve v gorah lahko dopolnimo z obiskom kulturnih in gastronomskih čudes province, ogledom romanskih cerkva, brskanjem po starinarnicah ali obiskom turističnih kmetij. Piemont istočasno ponuja preteklost in prihodnost, saj slovi kot visoko razvita in produktivna regija v nenehnem razvijanju novih tehnologij, kljub temu pa ohranja bogato naravno dediščino, v katero se vključujejo številni kulturni dogodki, ki popestrijo prosti čas. Piemont je alpska provinca, kar nam sporoča že samo ime – vznožju gora – in nam v istem trenutku pričara podobo pokrajine, ki ji kraljujejo eni od najvišjih evropskih vrhov, pokriti z večnim snegom. Na primer Monte Rosa, ki jo je v svojih časih omenjal že Leonardo, in Monviso, kjer izvira reka Pad.

Zaščitena območja

Glavni adut piemontske turistične ponudbe so Alpe, najdaljše evropsko gorovje. Dva nacionalna parka: Gran Paradiso, zaščiten leta 1922, in Val Grande, ki je bil ustanovljen leta 1992, sta le dva od piemontskih naravnih čudes. Poleg njiju pa obiskovalce privlačijo tudi regionalni parki, na primer Parco Alte Valli Pesio e Tanaro, znan po apnenčastih fenomenih, Parco delle Alpi Marittime, kraljestvo granita, ali Parco Orsiera Rocciavré, oaza divjine v bližini Torina. Pokrajina s svojimi bogastvi kar kliče k športnemu udejstvovanju. Vodni športi, jadranje ali potepanje s kanujem, svoboda, ki jo ponujajo skoki s padalom, in strmine so idealne okoliščine za sprostitev in zabavo. Pozimi se alpska območja spremenijo v “belo galaksijo”, ogromen sistem, namenjen ljubiteljem snežnih športov, ki ponuja več kot tisoč kilometrov prog. Ob gorah Piemonta kraljujejo tudi reke.Med številnimi rekami, hudourniki in potoki je Piemont rojstni kraj najdaljše italijanske reke Pad. Drugi najvišji slap v Evropi se s 143 metri peni v dolini Val Formazza. Med jezeri je najpomembnejše Veliko jezero (Lago Maggiore). Območje jezer Lago Maggiore, Lago D’Orta in Lago Mergozzo predstavlja idealno izhodišče za spoznavanje vodnih bogastev Piemonta. Na Lago Maggiore lahko obiščemo Boromejske otoke in občudujemo sijajno urejene vrtove otokov Isola Bela in Isola Madre ali se prepustimo romantičnem vzdušju otoka Isola dei Pescatori. A iskanje pravega vodnega kraljestva ne bi bilo popolno brez obiska ledenika. V Valsesii, med ledeniki Monte Rose, se nam ponuja ena od redkih možnosti raziskovanja zanimive zgodovine in razvoja ledenikov. V Piemontu že stoletja slovijo tudi številni termalni vrelci. Med njimi so najpomembnejši: Acqui Terme, Agliano Terme, Garessio, Lurisia, Valdieri, Vinadio, Bognanco in Crodo.

Bogata preteklost

Piemont je pokrajina z izrednimi naravnimi bogastvi, kjer so stoletja pustila neizbrisen pečat: arhitekturna in umetniška dediščina neprecenljive vrednosti od rimskih časov do sedanjosti. Po vsej pokrajini, od manjših krajev do glavnega mesta, lahko občudujemo palače, vile, gradove, utrdbe, kraljeve rezidence in svetišča, ki so resnični arhitekturni biseri. A najbolj dragoceni zakladi segajo v obdobje baroka: Residenze Sabaude, kraljeve rezidence Savojcev v Torinu in okolici, ki so bile leta 1997 uvrščene na UNESCO- v seznam svetovne kulturne dediščine, in Svete gore (Sacri Monti), skupina kapel in zgradb, ki so bile zgrajene v 16. in 17. stoletju v Piemontu in Lombardiji in leta 2003 uvrščene na UNESCO-v seznam. Tudi 19. stoletje je pustilo svoj pečat in na to obdobje nas bo spomnila bogata torinska dediščina meščanskih stavb, avenij in trgov v slogu art nouveau. V tem času je bil zgrajen tudi mestni simbol La Mole Antonelliana, leta 1889 zgrajena stavba z značilno streho, ki se dviga 167 metrov visoko in ostaja najvišja stavba v Torinu.

V glavnem mestu

Piemont skriva mnogo zanimivosti, a nekaj časa moramo posvetiti tudi glavnemu mestu Torinu, ki slovi kot eno najpomembnejših italijanskih industrijskih središč (zaradi tovarne Fiat), pa tudi po svojem nogometnem moštvu in mrtvaškem prtu. Zahvaljujoč olimpijskim igram in pripravljenosti Torinčanov, da obiskovalcem ponudijo le najboljše, se je mesto moderniziralo in spremenilo v živahno kulturno središče, v katerem lahko uživamo tudi v enem največjih gastronomskih čudes – čudoviti EatItaly – nekdanji tovarni, spremenjeni v največjo trgovino kulinaričnih dobrot v Evropi. Kavarne, pivnice, avantgardna arhitektura in skriti kotički za prijateljsko druženje dopolnjujejo podobo Torina. Da bi zares občutili dušo mesta, moramo spoštovati tradicijo in poskusiti bicerin – vročo čokolado s kavo in smetano, ki jo strežejo v stari slaščičarni Al Bicerin na trgu Piazza de la Consolata pred cerkvico z istim imenom. Po slastnem zalogaju lahko nadaljujemo sprehod po živahni ulici Via Garibaldi do baročnega trga Piazza Castello, kjer je palača, ki je bila sedež vplivne dinastije Savojcev. Kava in aperitiv (v Torinu se je “rodil” martini) ste le dve navadi, ki sta trdno zakoreninjeni med prebivalci. Koktajl ali aperitiv pred jedjo je enako pomemben kot jed sama in postanek v eni od kavarn je enako pomemben kot ogled znamenitosti. Najbolj priljubljene kavarne so Mulassano, ki je pravi dragulj arhitekture art nouveau, Café Torino, ki je ena najbolj elegantnih kavarn v mestu, in Café San Carlo, v katerem so se zbirali pristaši Resorgimenta. Poznavalci kave se pogosto zbirajo na naslovu San Tomaso 10, kjer degustirajo kavo Lavazza v najrazličnejših izvedbah, na primer kot kapučino s pomarančo ali tiramisu espresso. Kulturno radovednost v Torinu bo potešil obisk enega od sto tridesetih muzejev, nikakor pa ne smemo spregledati egipčanskega muzeja Egizio, ki hrani arheološko zbirko z več kot trideset tisoč eksponati. Radovedneži in verniki z vsega sveta se zbirajo v Museo de la Sindone na ulici Via San Doménico, da bi si ogledali torinski mrtvaški prt, ki še vedno sproža polemike o izvoru in originalnosti. Tudi moderna umetnost je v Torinu bogato zastopana, predvsem v Pinacoteci Giovanni e Marella Agnelli, ki slovi po spektakularni arhitekturi in bogati Matissovi zbirki, in v galeriji moderne in sodobne umetnosti, ki v svoji zbirki hrani dela Picassa, Kleeja, Warhola in številnih piemontskih umetnikov.


Mumbai3 Bombaj – mesto med sanjami in resničnostjo 83687835 Medana kobarid1 Kobarid Zacatecas 019 Zacatecas, Mehika