Destinacija_Jadran_4
Utrip mesta · destinacija

Obala z morske perspektive ponudi povsem nov vidik. Četudi večina misli, da Jadran dobro pozna, pogled z drugega zornega kota skriva, odkriva in razkriva mnogo novega ter nepričakovanega. Med najboljšimi potovalnimi sredstvi za avanturo po Jadranu je gotovo jadrnica.

In ker so se v mesto pretihotapili jesen, jutranje meglice in večerni hlad, je čas ravno pravšnji za kratek podaljšek poletja. V tokratni destinaciji po morski poti raziskujemo Srednjo Dalmacijo s Kornati.

Jadransko morje v predelu Srednje Dalmacije in Kornatov velja za eno najčistejših morij in raziskovalcem ponuja mnogo skritih kotičkov, pristnih ribiških vasic in lokalnih specialitet. Začnimo jadralsko avanturo v Biogradu. Tamkajšnja marina je ena največjih v Zadarski regiji in je priljubljeno jadralsko izhodišče, saj ponuja jadranje tako na sever kot na jug. Za prvi dan odjadramo do otoka Kaprije, ki je eden največjih otokov v šibenskem arhipelagu. Nahaja se med otokoma Zmajan in Kakan, vmes pa poteka Zmajanski oz. Kakanski kanal. Čeprav so Kaprije eden največjih otokov v tem območju, ostaja otok pristen, tu se nahaja le eno ribiško naselje z nekaj sto prebivalci, ki so povečini poljedelci, ribiči in pomorščaki. Največji čar pa mu gotovo daje dejstvo, da nima avtomobilskega prometa in oddihu tu lahko zagotovo pripišemo veliko začetnico.

Kornati, labirint morskih prehodov in otočkov

Po noči na otoku Kaprije se lahko jadranje nadaljuje do Kornatov. Jih je potrebno predstavljati? To je najatraktivnejša otočna skupina Mediterana z neobičajno in neokrnjeno naravo, z labirinti morskih prehodov in otočkov – kar 140 otokov, otočkov in čeri se razprostira na tem območju. Ali kot pravi stari pregovor – toliko kot je dni v letu, toliko je kornatskih otokov. Ime so Kornati dobili po največjem otoku Kornat. Nacionalni park in številne znamenitosti so tiste, ki vabijo morske raziskovalce, da postanejo tu. Labirint sten in morij poskrbi, da plovba tu ni enostavna, zato pa toliko bolj atraktivna in ”robinzonska”, kot jo radi opišejo. Po legendi so Kornati nastali iz večjega števila delcev, ki so Bogu ostale po ustvarjanju sveta. Vrgel jih je v morje, pogledal in sklenil, da ni treba ničesar več spreminjati.

Naravni park Telašćica

Od Kornatov lahko odplujemo do Dugega otoka, tam pa v sam biser – Naravni Park Telašćica. To je tista kristalno čista turkizna voda iz številnih fotografij, ki izgledajo precej karibske in je le težko verjeti, da se raj nahaja tako blizu. Globoki zaliv Telašćica predstavlja enega najbolj priljubljenih skrivališč navtikov na Jadranu, saj je poznan po tem, da ponuja varno zavetišče tudi pred najmočnejšim neurjem. Z zunanje strani je skalnata obala sestavljena iz mogočnih klifov, ki segajo tudi 180 metrov visoko, medtem ko je skalnata obala zaliva v notranjosti nizka. Vmes, med klifi in zalivom pa je slano jezero Mir, ki velja za pravi zaklad. Poleg tega je naravni park, ki je to postal leta 1988, znan po izjemno bogatem živalskem in rastlinskem svetu. Po ogledu vsega zanimivega, je obvezen postanek v stari ribiški vasici Sali, ki ima svoje pristanišče in ponuja odličen kraj za prenočitev na jadrnici.

Ker je v oktobru običajno več kot tridnevni vikend izlet prej izjema kot pravilo, se iz Salija odpravimo nazaj proti Biogradu. In med vračanjem že potiho razmišljamo, kam nas bo jadralska žilica povabila prihodnjič …


Paris Z otroki na potovanje po Evropi Mykonos Grand Hotel Pripravljeni na grško pravljico? Mykonos Grand Hotel asdasd “Time Lapse” Rio de Janeira, ki vam bo vzel dih 200133526-002 CityLajf – Akademija jadranja – Kornati · · · ·