Christian Galano - zeleni karton
Utrip mesta · šport

Rumeni in rdeči karton sta zvezdi stalnici nogometa, v italijanski Serie B (drugi kakovostni razred) pa po novem sodniki v žepku hranijo tudi zeleni karton. Karton, ki ga sodnik nogometašu pokaže za pošteno potezo (t. i. fair play), je kot prvi v zgodovini prejel napadalec Vincenze Christian Galano.

Ne, to ni šala. Zeleni karton v nogometu v svet pošilja pomembno sporočila. Poštene poteze štejejo in so po novem tudi nagrajene. V preteklosti smo bili priča številnim plemenitim potezam, ki so navdušile in ogrele srca gledalcev, zdaj pa bodo imeli od tega nekaj tudi sami akterji, čeravno samo na simbolični ravni. Medtem ko sta rumeni in rdeči karton kazenska, je zeleni karton v nasprotju od tistega, ki ga podeljujejo pri hokeju na travi, nagrada. Vodstvo lige Serie B s tem upa, da bodo izboljšali splošno sliko italijanskega nogometa, ki velja za enega od najbolj grobih. Zeleni karton lahko prejme tudi trener ali navijač.

Prvi v zgodovini nogometa je zeleno videl napadalec Vicenze Christian Galano, ki je na obračunu z gostujočo ekipo Virtus Entello glavnega delivca pravice Marca Mainardija opozoril na napako stranskega sodnika, ki je dosodil kot njegovi ekipi, čeprav je bil golavt. Za tiste, ki vas zanima izid tekme, so zmagali domačini s 4 : 1.

PREBERITE ŠE: Prvo nogometno igrišče na svetu, ki ni pravokotne oblike

Nogomet potrebuje pozitivna sporočila … Vsak igralec si bo lahko to simbolično nagrado prislužil že z majhnim dejanjem. Nagrajen bo že, če bo ob poškodbi igralca žogo poslal ven iz igrišča ali če bo asistiral sodniku. V najboljšem primeru bo igralec priznal, da prekrška nad njim ni bilo,” je odločitev o zelenem kartonu pospremil predsednik Serie B Andrea Abodi in nadaljeval, da je ”naša osnovna želja čisto in pošteno ligaško tekmovanje, ki ga bomo dosegli tudi s tovrstnimi dejanji.”

Čeprav se sliši, da ga je dobiti sila zlahka, pa je žalostno dejstvo, da je zeleni karton v veljavi že od januarja 2016 in da smo morali na prvega podeljenega čakati kar tri četrt leta. Nogometašu, ki bo v sezoni zbral največ zelenih kartonov, bo sicer liga na koncu podelila posebno nagrado.


Red Bull Hardline 2016 Red Bull Hardline – tako je videti spust po najtežji progi za spust z gorski kolesi 1000-600-Sunnto-spartan-ultra2 Suunto Spartan Ultra: osebni trener za avanturiste in ekstremne športnike cover-salomon Nagradna igra: Podarjamo superge Salomon X-Scream Flare GTX® Kolopark Ljubljana Kolopark Ljubljana – kolesarsko igrišče pri Lepi žogi je zadetek v polno · · · ·