1024px-Sudika_Azure_Window
Utrip mesta · destinacija

Si želite poletja v znamenju Igre prestolov, polnega ljubezni in drame? Sedmih kraljestev na celinah Westeros, Essos in Astapor žal ne morete obiskati, ker pač ne obstajajo, so pa še kako resnične lokacije, kjer so bili ti pravljični prizori posneti. In kje vas bo pričakala raznolika turistična ponudba, ki obljublja še posebej živo doživljanje epske Igre prestolov… in s tem ogromno priložnosti za epske selfije?

HBO-jeva fantazijska uspešnica Igra prestolov, ki temelji na knjižni seriji Pesem ledu in ognja pisatelja Georgea R.R. Martina, z vsakim nadaljevanjem pritegne več oboževalcev. Napeta fantazijska zgodba v znamenju zmajev in ognja, bojev in krvi, pravljičnih ljubezni in izdaj kraljevskih razsežnosti, navdušuje tudi zaradi pravljičnih lokacij, kjer se zgodbe razvijajo…. In te lokacije so bližje, kot si mislite. Načrt potovanja po sledeh Igre prestolov si lahko postavite na podlagi predlogov v fotogaleriji.

1. Malta

Okno na otoku Gozo. Naravno čudo, kjer so posneli prizor poroke med Danaerys Targaryan in kraljem Khal Drogo. Sprehodite se še po Mdini, glavnem mestu Malte, tudi glavno mesto Sedmih kraljestev iz prve sezone. Selfie, vreden objave, naj bo posnet pred obzidjem trdnjav Ricasoli, Manoel ali St. Angelo ali med množico ljudi v ozkih uličicah glavnega mesta, ki so številčni filmski ekipi nadaljevalke povzročali marsikatero nevšečnost. Le eden od razlogov, zakaj so tu posneli le del prve sezone, potem pa prišli bližje Sloveniji.

2. Hrvaška

Dubrovnik, danes priljubljena poletna destinacija, nekoč mesto, ki je spadalo pod Benetke. Tu so domačini bili številne bitke za samostojnost, kar še danes odražajo obzidja in templji, grandioznost obrambne arhitekture pa daje toliko večji občutek, da ste se znašli v resnični Igri prestolov. Možnost za selfie se ponuja pred trdnjavo Lovrijenac, ki je služila kot domovanje kralja Joffrey-ja, ali stolpom Minčeta, dubrovniškim simbolom, ki spada pod zaščito UNESCA. Izkoristite turistično ponudbo in se zapeljite še do otočka Lokrum, oboževalcem zgodbe znanega kot pristaniško mesto Qarth.

Veliko zanimivih točk boste odkrili tudi v Splitu, lokaciji snemanja četrte sezone. Zvezdi nadaljevanke sta bili Dioklecijanova palača še iz časa Rimljanov in trdnjava Klis, kjer je Daenerys kovala načrt prevzema oblasti. Obiščite še nacionalni park Krka, kjer so posneli prizore podeželja. Tukajšnja naravna lepota s številnimi skritimi kotički za kopanje je sicer že sama po sebi dovolj za obisk in mokro ohladitev.

3. Maroko

Mistična dežela, popolna za snemanje potovanja izgnane Daenerys Targaryen, ki je nove priložnosti iskala v deželi Esos. Podajte se na pot mimo Zaliva sužnjev v mestu Essaouira in stisnite selfie pred trdnjavo iz blatnih opek v mestu Aït Benhaddou, v seriji mesto Yunkai.

Obiščete lahko tudi enega največjih filmskih studiev na svetu, Studio Atlas. Nahaja se v puščavi ob mestu Ouarzazate, kjer so posneli dogajanje v mestu Pentos. Namig za dober selfie: sledi v pesku v puščavi, kjer so poleg Igre prestolov snemali še filme, kot so Gladiator, Asterix in Obelix, Perzijski princ, Mumija itd.

4. Severna Irska

Drugi dom Igre prestolov. V pravljični zeleni deželi namreč posnamejo večino prizorov z otoka Westeros (Zahodnjega). Se se spomnite ceste, prepletene z vejami razkošnih bukev? Kraljeva pot je dejansko popolna lokacija za fantazijske scene, ki se nahaja blizu mesta Stanocum v Severni Irski. Naj vas povede proti slikovitemu mestu Glenarm, kjer so bili bitke za nadvlado Zahodnjega.

Vzemite si čas za postanek v muzeju in delavnici nakita Steensons Jewellery Economusee, kjer so resnični rokodelci izdelali krono, levje obeske, značke in srebrne ribje broške, ki se pojavljajo v nadaljevanki. Še en selfie, darilce za domov in že gremo proti naslednji lokaciji: Ballycastle, popularno obmorsko mesto, ki je tudi rojstno mesto igralca Conleth Hilla, bolj znanega kot Lord Varys.

5. Islandija

Lokacija s tako lepo in neraealno pokrajino, da ustvarjalci serije skorajda niso imeli dela v postprodukciji. Selfie z vam najdražjo osebo posnemite v jami Grjótagjá, kjer sta se ‘spoznala’ Jon Snow in Ygrite ter se sprehodite po okolici jezera Myvatn, zatočišča klana primitivnih Wildlingov. Epske selfie-je boste posneli med temnimi trdnjavami v območju Dimmuborgir, ki je dejansko polje strjene črne lave, polno nenavadnih oblik.
In ko boste zmrzovali v Islandiji, cenite te trenutke, vedoč, da stojite na tleh, kjer so se sprehajala nadnaravna bitja, kot so Beli jezdeci, Mamuti, ledeni pajki … in kjer so se igralcem med snemanjem Igre prestolov zaradi ledenega mraza na obrazu naredile prave ledene svečke.

Ait Benhaddou, Stefan de Vries. Foto: Flickr CommonsOdpri galerijo

basecamp_panorama-innen Base Camp, retro kamp pod skupno streho Nasadi , Ha’il, Saudi Arabia 30+ dih jemajočih satelitskih posnetkov, ki bodo spremenili vaš pogled na svet Rio de Janeiro. Rio de Janeiro – zabava v najpomembnejšem mestu na svetu Garden Village Bled Garden Village Bled – pravljične dvonadstropne hiške na drevesih · ·