PicMonkey Collage
Kulturni izbor · knjige

Za poletni bralni kotiček, torej knjige, ki jih bomo vzeli s seboj na dopust, smo pripravili izjemne knjige, ki bodo navdušile tudi najzahtevnejše bralce. Katere knjige moramo torej prebrati to poletje?

Boštjan Gorenc, sLOLvenski klasiki 1

Boštjan Gorenc – Pižama je v književnih krogih poznan predvsem kot prevajalec – njegovi so prevodi serij o Kapitanu Gatniku, prevod uspešnic Krive so zvezde, Čudo, Eleanor in Park ter Pesmi ledu in ognja. V svoji knjigi sLOLvenski klasiki je predelal petdeset slovenskih klasikov in njihovih del – vse od Prešerna do Muce Copatarice – in jih interpretiral času primerno. In če smo ob prebiranju slovenske literarne klasike v šoli umirali od dolgčasa, bomo zdaj crkavali od smeha.

Goran Vojnović, Figa

Roman Figa je niz prepletajočih se zgodb o Vesni in Safetu, Jadranu in Anji ter Aleksandru in Jani. A predvsem o Jadranu, ki s pomočjo drugih zgodb sestavlja svojo. Ne razume, zakaj je iz njunega skupnega življenja odšla Anja, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar in zakaj odhaja babica Jana, katere spomini so vedno bolj razkrojeni, njeno življenje pa je v svetu demence. Trudi se razumeti, zakaj je odšel oče Safet, kakšno zamolčano razočaranje je pri tem doživela njegova mama Vesna in zakaj je tako jezna na dedka.

Miha Mazzini, Zvezde vabijo

Kaja zase misli, da je odlična pevka. Zato se kljub svarilu prijateljev in virtualnega fanta, ki jo želijo obvarovati pred sramoto, prijavi na tekmovanje talentov. Razburljiva in zabavna pustolovščina, kjer trčimo na pasti virtualne resničnosti, odkriva, kakšni so junaki v resnici. V romanu naletimo tudi na kopico popkulturnih referenc in obsesij sodobne potrošniške družbe. Miha Mazzini, izjemno ploden pisatelj, scenarist, režiser in kolumnist, je za roman Zvezde vabijo na natečaju založbe Mladinska knjiga prejel nagrado modra ptica 2016.

Barbara Pešut, Prvi polčas – slastne četrtine

Avtobiografija Barbare Pešut ne sledi kronološkemu zaporedju, ki bi poskušalo zaobjeti njeno življenje v zaključeno celoto, ampak izhaja iz sprotnih trenutkov, v katerih besedilo nastaja. Avtorica se tako ustavi ob spominih na glasbeno in literarno preteklost, ljubezen, posebne trenutke, preživete v dvoje, a tudi na bolezen, ki pa se ji znova in znova postavi po robu. Barbara tako skače “iz svetlega v temno, iz zdravega v bolno, iz pisanega v sivo, iz 1 : 0 v 0 : 1, in to brez reda”, kot pove sama.

PREBERITE ŠE: Najboljši distopični romani vseh časov

Emma Cline, The Girls: A Novel

Izjemen prvenec Emme Cline z ostro natančnostjo in presenetljivim psihološkim vpogledom oriše neizbrisen portret deklet, žensk, ki postanejo, in trenutek v življenju, ko gre vse hudo narobe. Evie Boyd nekega dne v parku zagleda skupino deklet. V trenutku jo pritegne njihova svoboda ter njihova nevarna avra. Evie je tako hitro pod vplivom Suzanne, karizmatične starejše punce, prav tako pa postane del kmalu zloglasnega kulta. Evie si obupno želi, da bi jo sprejeli. In ko se njena obsedenost s Suzanne stopnjuje, se Evie ne zaveda, da je vse bližje in bližje nepredstavljivemu nasilju.

Stephen King, End of Watch: A Novel (The Bill Hodges Triology)

Tukaj je spektakularni finale uspešne trilogije, ki se je začela z Mr. Mercedes in Finders Keepers – In End of Watch. Peklenski “Mercedes Killer” pripravi svoje sovražnike do samomora, in če ne bosta Bill Hodges in Holly Gibney ugotovila, kako ga ustaviti, bosta tudi sama žrtvi diaboličnega načrta. Maščevanje, kriminal in nezemeljske moči – tako popolno to meša le Stephen King.

Michael D’Antonio, The Truth About Trump

Knjiga, ki prihaja izpod rok s Pulitzerjevo nagrado nagrajenega novinarja Michaela D’Antonia, temelji na ekskluzivnih intervjujih in izčrpnih raziskavah. Trumpa spremljamo vse od njegovih začetkov kot poslovneža do njegove predsedniške kampanje. Vzdolž poti D’Antonio oriše njegove uspehe in poraze, škandale in zmage ter njegovo neprestano hlastanje za denarjem in slavo. Ne manjkajo niti podrobnosti o izvoru bogastva družine Trump.

Noah Hawley, Before the Fall

Na megleno poletno noč se enajst ljudi – deset privilegiranih in en srečnež – z zasebnim letalom odpravi z Martha’s Vineyards v New York. Šestnajst minut pozneje se zgodi nepredstavljivo: letalo strmoglavi v ocean. Edina preživela sta srečnež Scott Burroughs in štiriletni fant, ki je zdaj zadnji preostali član družine nekega izjemno bogatega in vplivnega medijskega mogotca. Roman se dotika vprašanj o usodi, človeški naravi in neločljivih vezeh, ki nas na koncu vežejo v celoto.


Najboljši distopični romani vseh časov Najboljši distopični romani vseh časov Knjige, ki bodo kmalu film postale. Fantazijske in ZF-knjige, po katerih bodo kmalu posneli film The Art of Beauty - knjiga o Naomi Campbell Naomi Campbell 30 let manekenske kariere kronala s knjigo za 1500 € Tina Maze: Tina in medvedja moč Tina Maze dobila svojo pravljico – Tina in medvedja moč ·