"Nonagriamska dvojčka" na otoku Andros
Utrip mesta · arhitektura

Arhitekturni biro A31 je v robustno in surovo pokrajino grškega otoka Andros umestil dve poletni rezidenci. Projekt z imenom “nonagriamska dvojčka” (“nonagriam twins”), sestavljata dve samostojni hiši, ki sta povezani s topografijo območja.

Nonagriamska dvojčka (“nonagriam twins”) se razprostirata na zemljišču velikem približno 600 kvadratnih metrov, znotraj prostranega območja v izmer 9200 kvadratnih metrov.

Rezidenca A obsega odprt bivalni prostor in jedilnico, kuhinjo, dve spalnici s pogledom na morje, podtalno glavno spalnico, na nižjem nivoju pa ločeno enoto za goste. Hiša A je s stopniščem organsko povezana z naravno kamnito jamo. Posebnost hiše B pa sta podtalni spalnici, do katerih se dostopa prek notranjega atrija. Obe hiši imata na nižjem nivoju ločeno enoto za goste, z morjem pa ju povezujeta prostrana bazena.

Arhitekturna zasnova projekta, ugnezdenega v naravno krajino otoka Andros, je moderna in ostra. Zračni prostori, brez stebrov ali sten, so z okoliško naravo povezani prek velikih okenskih odprtin, ki omogočajo neoviran pogled.

Podtalne enote pa so primer pametne, energetsko učinkovite arhitekturne rešitve. Zaradi geotermalnega ogrevanja in pasivne zasnove jeogrevanje pozimi in hlajenje poleti minimalno.

Strehi obeh hiš sta zgrajeni iz betonskih plošč in pokriti z okoliško vegetacijo, kar ustvarja toplotni ščit za hiši, obenem pa ju spaja z okoliško naravo. Ti ‘zeleni strehi’ sta sestavni del napredne gradnje, prilagojene podnebju, sredi čudovito divje pokrajine otoka Andros.

Galerija: “Nonagriamska dvojčka” na otoku Andros

"Nonagriamska dvojčka" na otoku AndrosOdpri galerijo

Kako bodo živeli američani v letu 2020 Novi ameriški dom: kako bodo Američani živeli v 2020? arctic-bath-overview-webb-1 Arctic Bath: plavajoči hotel pod severnim sijem 5905 Nova IKEA na Dunaju bo bolj zelena kot običajen mestni park! ef3f67488dbaee0c5e3b8b34c337b2e2 Mobilna hiška Noyer: luksuzno stanovanje na kolesih · ·