Popačena slika sveta
V zraku · buzz buzz

Ste vedeli, da je naša slika sveta popačena? Po ogledu teh fotografij na svet ne boste nikoli več gledali enako! Razlog, zakaj so nekatere države na zemljevidu večje ali manjše od drugih, čeprav niso, je predpotopna prečna Mercatorjeva projekcija oz. valjna kartografska projekcija, pri kateri so poldnevniki in vzporedniki ravne črte, ki se sekajo pod pravim kotom, in je pomorščakom omogočala, da zarisujejo smer plovbe kot ravne črte. Posledica prenosa površine Zemlje na papir je današnja napačna predstava o velikosti nekaterih delov sveta. Projekcija tridimenzionalnega sveta na papir pač ima svojo ceno, s popačeno sliko o svetu pa jo plačujemo še danes, čeprav pomorstvo že dolgo ne uporablja več klasičnih zemljevidov za navigacijo. Zato pa tovrstne karte še vedno visijo v šolah in med drugim zmotno ustvarjajo vtis, da sta Rusija in ZDA tako veliki.

”Krivka” za našo popačeno sliko sveta je valjasta kartografska projekcija, ki se je je domislil flamski geograf in kartograf Gerardus Mercator, ki velja za začetnika sodobne znanstvene kartografije. Ta je leta 1569 iznašel način, kako zemeljsko površje spraviti na papir, torej iz tridimenzionalne v dvodimenzionalno obliko, a posledično so nastale številne anomalije, ki se odražajo v velikosti ozemlja, zaradi česar je naša današnja predstava o velikosti določenih predelov sveta povsem izkrivljena. Zaradi prečne Mercatorjeve projekcije se namreč močno spreminja velikost držav/celin glede na njihovo oddaljenost od ekvatorja (njegova projekcija namreč zapostavlja sorazmerno velikost posameznih delov površja, in to tako kopnega kot tudi morja).

PREBERITE ŠE: Geografija malce drugače

Ne le Mercator, tudi številni drugi kartografi so bili postavljeni pred isto dilem – dati prednosti pravi obliki ozemlja ali pravemu razmerju velikosti. Večina je kot manjše zlo prepoznala popačenje velikosti, nam znani zemljevidi pa najbolj povečajo površino Evrope in Severne Amerike, najbolj pa zmanjšajo Afriko in Južno Ameriko. Tudi Antarktika in Grenlandija sta na zemljevidu precej večji, kot sta v resnici. Da boste videli, v kako zelo veliki zmoti živimo, si oglejte naslednjo serijo zemljevidov, ki so jih ustvarili pri thetruesize.com in ki posamezne države prikažejo v resnični velikosti. Ste vedeli, da je Evropa velika le za tretjino Afrike in ne za dve? Smešno, Mercatorjeva projekcija najbolj poveča najbogatejše države, pomanjša pa bivše kolonije (t. i. tretji svet). Naključje?

Popačena slika sveta: po ogledu teh zemljevidov na svet ne boste nikoli več gledali enako!

To se zgodi, če na ekvator prestavimo 10 največjih držav na svetu.Odpri galerijo

Kako lahko sploh še zaupamo zemljevidom?

Sveotvno znani Slovenci Svetovno znani Slovenci, ki pa niso Melania Trump Temperaturni redkordi - zabeležili najvišjo temperaturo v zgodovini Temperaturni rekordi: zabeležili najbolj vroč dan v zgodovini meritev. Kje je Slovenija? Samsung Rio 2016 Himna Rio 2016: Samsung nas s himno vseh himn ogreva pred začetkom olimpijskih iger Pokemon Go norijo so izkoristili tudi posamezniki. Tako na domiseln način podjetni posamezniki služijo na račun norije Pokemon GO · · ·