Porsche 993 Project Gold
Utrip mesta · mobilno

Že od prvih ‘teaserjev’, ki smo jim bili priča, smo si od Porsche Project Gold obetali veliko. In nismo bili razočarani, saj je Project Gold veliko več, kot zgolj zlato obarvan in zračno hlajeni Porsche.

Fantje pri posebnem oddelku Porsche Classic so zavihali rokave in se lotili projekta z imenom Project Gold, ki je zajemal popolno restavracijo Porscheja 911, natančneje modela 993. Sprva skeptični o izbiri zlate barve so nas s fotografijami kaj hitro utišali, saj je ‘starodobnik’ naravnost fantastičen. Čeprav so imeli restavratorji proste roke, se niso zatekli k pretiranim predelavam in posodobitvam, temveč so avtomobil le prilagodili modernemu času.

Osnova za predelavo je bil Porsche 993, ki je bil še zadnji izmed serije 911, ki je imel zračno hlajen motor. Delo je bilo zahtevno, saj so starega 993 razstavili v prafaktorje in ga nato ponovno sestavili in s tem praktično naredili novega 911 Turbo S. Porsche je ‘novincu’ celo dodelil številko šasije, ki sledi tistemu Porscheju 993, ki je zadnji zapeljal s proizvodne linije v letu 1998. A če smo povsem iskreni, sta se ves vložen trud in predanost poplačala ob prvem pogledu na prerojeni avtomobil. Za celoten projekt so potrebovali 18 mesecev in je zajemal tudi zaščito proti prerjavenju in postopek barvanja, kot ga uporabljajo pri dandanašnjih Porschejih. Zlata barva je celo enaka tisti, ki jo boste našli na najnovejšem 911 Turbo S Exclusive Series. Hkrati je to tudi edina moderna ‘nadgradnja’, ki je doletela zlatega Porscheja 993.

Prenova Porscheja 993 je zgodovinsko povsem korektna. Brez novodobnih pogruntavščin, le obnova komponent, ki so se že v tistem času izkazale za vrhunske. 3,6-litrski zračno hlajeni motor z dvema turbinama ima 450 konjskih moči. Porsche trdi, da je motor nov, kot je novo tudi vzmetenje, seveda vse zgodovinsko primerno in le obnovljeno v domači delavnici Porsche Classic. Na žalost je avtomobil unikat, ki pa ni primeren za vožnjo po cesti. Vse to zaradi kopice birokratskih ovir in omejitev z izpušnimi plini in specifikacijami motorja. To še ne pomeni, da si ga ne morete lastiti. Konec oktobra bo prodan na dražbi, zanj pa pričakujejo čedno vsoto denarja. Gre le za redkega Porscheja, ki je praktično nov in odet v privlačno zlato barvo.

Galerija slik – Porsche 993 Project Gold

Porsche 993 Project GoldOdpri galerijo

Feher ACH-1 Feher ACH-1: prva čelada s klimatsko napravo na svetu Audi A6 Novi Audi A6: poslovnež je že na voljo v Sloveniji Kalashnikov CV-1: je to superšportni električni avtomobil, ki bo konkuriral Tesli? Kalashnikov CV-1: je to superšportni električni avtomobil, ki bo konkuriral Tesli? Mercedes-Benz Vision EQ Silver Arrow Mercedes-Benz Vision EQ Silver Arrow: nova era srebrnih puščic · ·