potovalna_lekarna_1 (2)
Utrip mesta · zdravje & lepota

Potovalna lekarna je pomembna za učinkovito prvo pomoč pri najpogostejših težavah, na katere lahko naletimo med dopustom oz. potovanjem. Osebna lekarna nam na poti nudi tudi občutek varnosti, da lahko brezskrbno uživamo v poletnih dogodivščinah. S pametno in dobro opremljeno osebno lekarno se izognete neprijetnim situacijam.

Zdravila in medicinske pripomočke shranite skupaj na eno mesto. Idealna je priročna, toplotno izolirana torbica, ki zdravila zaščiti pred visokimi temperaturami in svetlobo. Torbico hranite na sobni temperaturi, ne višji od 25 stopinj Celzija. Vedno jo shranite na dobro dostopno mesto, nedosegljivo otrokom. Pri potovanju z letalom, vlakom ali na ladji imejte torbico z zdravili v osebni prtljagi. Zdravila zapakirajte v torbico v originalni embalaži skupaj z navodili za uporabo.

Kako sestaviti seznam za potovalno lekarno?
Vsako leto se lotimo seznama zdravil, prehranskih dopolnil, zaščitnih sredstev in drugih medicinskih pripomočkov, za katere mislimo, da jih bomo potrebovali na počitnicah. Pri izboru zdravil in medicinskih pripomočkov nikar ne pretiravajte. Seznam potovalne lekarne sestavimo glede na to, ali se odpravljamo na daljši ali krajši dopust (vikend ali le enodnevni izlet). Vedno razmislite, kam greste, za koliko dni, kdo z vami potuje in kakšne so lahko morebitne težave glede na aktivnosti, ki jih boste med izletom ali počitnikovanjem izvajali.

Da bo priprava potovalne lekarne enostavnejša, so pri Sanolaborju pripravili seznam zdravil, ki jih je priporočljivo vzeti s sabo, glede na to, kakšne počitnice imate v planu.

1. Osnovna potovalna lekarna za dopust daljši od 5 dni:

- Veljavna kartica zdravstvenega zavarovanja, zdravstveno zavarovanje za tujino, potrdilo o cepljenjih (če potujete v tropske kraje).
- Zdravila, ki jih morate redno jemati in vam jih je predpisal zdravnik.
- Zdravila za samozdravljenje: zdravila za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin, zdravila proti slabosti, zdravila za lajšanje želodčnih in prebavnih težav, zdravila proti driski in proti zaprtju, zdravila za vneto grlo, zdravila za lajšanje težav pri vnetnih boleznih sečil.
- Vitamini in minerali ter probiotiki: magnezij proti krčem, vitamin C za odpornost, probiotiki za urejeno prebavo, vitaminski dodatki za pripravo kože na sončenje, rehidracijska sol za nadomeščanje izgubljenih soli pri driskah in bruhanju.
- Prva pomoč: fiziološka raztopina, sterilna gaza, razkužilo za majhne površinske rane ter mazilo za celjenje površinskih ran, povoji, trakovi za brezšivno zapiranje ran, vodoodporni obliži, obliži za žulje, toplo-hladni obkladki, škarje, pinceta, termometer, mazila za lajšanje bolečin ob nategih, zvinih, udarninah ter mazila proti utrujenim nogam.
- Zaščitna sredstva: sredstva za dezinfekcijo rok, osvežilni/čistilni robčki, kreme za zaščito pred soncem, zaščitna sredstva pred piki žuželk in pred klopi, nega po sončenju in po pikih insektov, kompresijske nogavice za daljša potovanja.
- Slabost na potovanju: trak proti slabosti.

2. Družina z otroki naj k osnovni lekarni doda še:

- Pri driski in bruhanju: Rehidrato Bimbi, Linex Linbi, Waya LGG kapljice.
- Proti slabosti na vožnji: trak proti slabosti za otroke, lizike proti slabosti za otroke, vpojna vrečka za bruhanje – potovalni set.
- Obliži z otroškimi motivi: obliži za otroke.
- Zaščita proti komarjem: zapestnica proti komarjem, obliži proti komarjem.

3. Za potovanje v oddaljene/tropske kraje dodajte še:

- Tablete za dezinfekcijo vode: tablete za dezinfekcijo vode Aquatabs.
- Intimno milo.
- Vaginalne ovule s protivnetnem in protibakterijskem delovanjem: vaginalne ovule Cicatridina.
- Menstrualna skodelica: menstrualna skodelica Natu.

4. Lekarna za aktiven enodnevni izlet v naravo:

- Prva pomoč: razkužilo za rane, sprej ali gel za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži, obliži za žulje.
- Zaščitna sredstva: sredstvo za dezinfekcijo rok, sredstvo za zaščito proti soncu, zaščita pred žuželkami in klopi, nega po pikih, pinceta za klope.
- Pri fizičnih naporih: magnezij za neposredno uživanje, mineralni napitek, masažni/hladilni gel, obliži za sklepe, trak za fiksiranje kolena.

NA POT S SANOLABORJEM

Pri pripravi vaše potovalne lekarne vam bodo pri Sanolaborju z veseljem pomagali. Obiščite katero od 27 poslovalnic Sanolabor in se posvetujte z osebjem. Če imate dovolj informacij, pobrskajte po spletni trgovini Sanolabor in varno naročite vse, kar potrebujete.

shutterstock_296395484 15 živil, ki jih lahko jeste še in še, pa se ne boste zredili playlist Najboljše skladbe za dober spanec shutterstock_377350915 Ali lahko vegeterijanski krožnik prepolovi debelost? mediaspeed8353 Beesecret: naravna kozmetika s čebeljim strupom · · · ·