Prepovedan sadež je najslajši: ali je seks z bivšim partnerjem "normalen"?
V zraku · odnosi

Nekaterim ljudem se zdi absurdno, da bi ohranili kakršenkoli odnos z bivšim partnerjem. So pa tudi takšni bivši , ki menijo, da razpad zveze pomeni zgolj novo poglavje za njun odnos – tu govorimo o spolnih odnosih. Je takšna vrsta intime sploh zdrava po tem, ko sta zaključila svoje ljubezensko razmerje?

Ni pravila, kako zaključiti razmerje, da ostaneta v dobrih odnosih. Vsak par najde lastno pot. In nekateri se odločijo, da bodo ohranjali spolne odnose. Vprašanje je, ali je takšna intima sploh zdrava? Odgovor ponuja študija, objavljena v Archives of Sexual Behavior, v kateri znanstveniki ugotavljajo, da morda ta ideja niti ni slaba, kot se na prvi pogled morda zdi!

Stephanie Spielmann, vodja študije, je skupaj s svojo ekipo izvedla dve študiji. V eni študiji so analizirali 113 udeležencev, ki so ravnokar zaključili razmerje. Dva meseca pozneje so izpolnili anketo, v kateri so znanstveniki proučevali vse, kar je povezano s trenutnim razmerjem udeležencev. Ali sta bivša imela fizični stik? So bili še vedno čustveno prizadeti? Kako so se počutili ob bivšem partnerju v postelji?

V drugi študiji je 372 sodelujočih moralo deliti izkušnje o dejanskem spolnem odnosu. Morali pa so tudi poročati, ali so bili čustveno povezani z bivšo ljubeznijo med spolnim odnosom. Na podlagi ugotovitev iz obeh študij so raziskovalci tako ugotovili, da osebe, ki so imele spolne odnose z bivšimi, niso poročale o tem, da bi ta oblika intime NI imela vpliva na njuno razmerje.

Raziskovalci so tako želeli proučiti, ali spolnost z bivšim partnerjem vpliva na vaša čustva. Verjetno poznate pomisleke – ‘kaj če ga/jo še ljubim’, ‘morda bo spolnost ponovno prebudila čustva’… Raziskovalci pravijo, da vas ne sme preveč skrbeti, če si resnično želite imeti spolni odnos, saj izsledki iz raziskav kažejo, da bodo vaša čustva zelo verjetno ostala nespremenjena.


theshiningHS Ljudje, ki ostanejo prijatelji s svojimi bivšimi, so morda psihopati 7 razpadov zvez, ki smo jih doživeli čisto vsi 7 razpadov zvez, ki smo jih doživeli čisto vsi 754 Ko se ti rane še niso zacelile: znaki, da si prehitro vstopil v novo razmerje Ko postaneta tujca: 3 znaki, da partner ni več ISTA oseba, v katero si se zaljubila Ko postaneta tujca: 3 znaki, da partner ni več ISTA oseba, v katero si se zaljubila · · · ·