windowless-airplane-oled-touchscreen-walls-cpi-fb
V zraku · tehnologija

Britanski Centre for Process Innovation (CPI) je pred kratkim predstavil koncept letal, ki so skoraj zagotovo prihodnost letenja: gre za letala brez oken, iz katerih se lahko (nekoliko abstraktno sicer) dotaknemo oblakov. Prilagodljivi zasloni na stenah letal namreč preko kamer prenašajo dogajanje v zraku.

Centre for Process Innovation ali CPI je tehnološko inovativni center lociran v Veliki Britaniji. Pred kratkim so predstavili celostni koncept letal, ki naj bi bila prihodnost letenja v manj kot desetih letih. Windowless Fuselage predstavlja tehnološko alternativo današnjim letalom, ki ima številne prednosti.

Koncept Windowless Fuselage predvideva letala, v katerih se na stenah in ostalih površinah na prilagodljivih OLED zaslonih med letom preko kamer prenaša dogajanje zunaj letala: nebo, oblaki, sonce, zvezde in vse kar spada zraven. Poleg povsem očitne prednosti (da bi bilo to enostavno nepopisno ‘’kul’’), so argumenti v prid takšnim letalom tudi veliko bolj razumsko podprti.

PREBERITE ŠE: Hexo+, brezpilotno letalo, ki vam sledi avtomatično

Zaradi zaslonov s panoramskim razgledom na nebo bi bile stene letal tanjše, saj ne bi imele nosilnih elementov, ki so sicer potrebni zaradi oken. Zaradi manjše teže bi letala trošila manj goriva, posledično pa bi bili leti cenejši, emisije ogljikovega dioksida pa manjše. Še en prednost je nekoliko bolj psihološke narave: potniki na letalih bi se zaradi spreminjanja svetlobe lažje prilagodili časovnim razlikam.

Kako koncept Windowless Fuselage predvideva prihodnost letenja, si oglejte v naši galeriji!

Odpri galerijo

kodak-pixpro-360 Kodak Pixpro SP360 Action Cam: prvi 360° fotoaparat na svetu Prva pametna cesta s svetlečimi oznakami na Nizozemskem (7) Prva pametna cesta s svetlečimi oznakami na Nizozemskem dron Hexo+, brezpilotno letalo, ki vam sledi avtomatično umbrella-outside-edit_wide-df33bb015a8b4928880008ded4c942f4494e2a13-s40-c85 “The Sa” Origami dežnik: najboljše s Kickstarterja