Osebn jet pack Martin Aircraft
V zraku · tehnologija

Potem, ko so brezpilotna letala že zavila v komercialne vode in z akcijskimi kamerami preletavajo nebo, gredo po njihovih stopinjah tudi nahrbtne naprave za letenje znane kot jet pack oziroma raketni nahrbtniki, ki pa ne nosijo kamer ampak človeka. Zahvaljujoč izdelovalcu Martin Aircraft se bomo lahko tako že naslednje leto prelevili v Supermana za 150 tisoč dolarjev.

Jet pack podjetja Martin Aircraft je plod njihovega 35 let dolgega zasledovanja človekove večne želje po letenju, kljubovanju težnosti in igranju novodobnega Dedala in Ikarusa. Najbolj dodelan raketni nahrbtnik na svetu ima vgrajen bencinski motor V4 in prek dveh visokozmogljivih pahljač omogoča letenje do 30 minut. Prenaša lahko človeka težkega do 120 kilogramov in leti s hitrostjo do 72 km/h. Čeprav radi rečemo, da je samo nebo meja, pa tudi tu ne gre v nedogled. Dvignete se lahko do 1000 metrov visoko, kar pa je osupljiv podatek.

PREBERITE ŠE: Yves Rossy, človek ptica – nor polet z jetpackom nad Dubajem

Novozelandsko podjetje je svoj zadnji prototip predstavilo na letalskem salonu v Parizu in obiskovalcem tudi ponudilo pokušino vožnje s komercialnim jet packom. Ti pa niso dejansko poleteli, pač pa so svet s ptičje perspektive videli prek očal za navidezno resničnost Oculus Rift VR, ne da bi se dejansko odlepili od tal. Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo Martin Aircraft nahrbtno napravo ponudil že letos, pa se tudi 2016 ne sliši več daleč. In čeprav je osebni jet pack morda malce predrag za žepe navadnih smrtnikov (dobrih 1300 evrov), pa vodilni možje za napravo ciljajo predvsem na bolnišnice oziroma enote za prvo pomoč, vladne agencije, policijo in gasilce. Pa na kakšnega bogataša z avanturistično žilico tipa Tony Stark, verjetno tudi računajo.

Osebn jet pack Martin AircraftOdpri galerijo
Kamera in detektor dima Nest Cam Nest Cam: nadzorna kamera in detektor dima v enem cover-gmail Gmail: “Undo Send” – uradna funkcija, ki prepreči takojšnje pošiljanje e-pošte organsonchips Čip, ki posnema delovanje človeških organov je postal design leta! dxo-one-camera-8242.0 DxO ONE objektiv z 20.2 megapixli za vaš iPhone ·