Bezgova marmelada iz bezgovih cvetov
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Bezgov sirup in ocvrte bezgove cvetove smo se že naučili pripraviti, preden zamudimo cvetenje bezga, pa usvojimo še recept za bezgovo marmelado iz bezgovega cvetja. To lahko srečamo praktično vsepovsod, a se preredko zavedamo, da smo lahko že z nekaj deset cvetovi preskrbljeni z osvežilno pijačo celo poletje in imamo z nekaj cvetovi okusen obrok, med njimi zajtrk, za kar je kriva bezgova marmelada iz bezgovega cvetja.

Bezgova marmelada iz bezgovega cvetja je omamno dišeč žele, ki ga pripravimo iz manj kot desetih bezgovih cvetov in ga lahko uporabimo kot namaz za kruh ali palačinke. Bezeg je pogosto spregledana rastlina, ki jo lahko uporabimo v celoti, od poganjkov do jagod. Trenutno bezeg cveti, kar je treba izkoristiti.

Bezgov sirup smo že obdelali, ocvrte bezgove cvetove tudi, zdaj pa je čas, da si pogledamo še, kako iz bezgovih cvetov pripraviti bezgovo marmelado.

PREBERITE ŠE: Recept: ocvrti bezgovi cvetovi

Bezeg ima poleg odličnega okusa tudi številne zdravilne lastnosti, zato ni razloga, da ga ne bi uporabili v kulinariki. In brez skrbi; če ste zamudili cvetenje bezga, še ne vrzite puške v koruzo. Na višjih lega cveti teden do dva kasneje kot v nižinah.

Recept za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:

Sestavine za bezgovo marmelado iz bezgovih cvetov:

  • od 8 do 10 bezgovih cvetov
  • 1 limona
  • 600 g sladkorja
  • 1 vrečka želina

Postopek priprave bezgove marmelade iz bezgovih cvetov:
Najprej blago otresemo in očistimo bezgove cvetove (jih ne umivamo!), ki smo jih nabrali v suhem, sončnem vremenu proč od smoga. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode gresta dve žlici kisa ali limoninega soka). Limono ožamemo, da dobimo sok. Pred vlaganjem marmelade v kozarčke za vlaganje le-te za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Pritresemo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes s površine odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem. Pa dober tek!

Recepti s pivom Recepti s pivom – kuhanje s pivom Recept za kapučino z Nutello Recept: Kapučino z Nutello Recet za bananine jogurtove lučke Recept: Bananine jogurtove lučke – zdrav domači sladoled Recept za špricer Recept: špricer s penino in vrtnico · · · · ·