Orehova rulada
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Recept za božično orehovo rulado brez moke je eden od razlogov, da si boste še posebej zapomnili letošnje praznike. Ti se bližajo s svetlobno hitrostjo, in ker so prazniki brez dobrot kot zima brez snega, je čas, da se naučimo novo praznično sladico, ki vas bo zasvojila, usvojili pa jo boste na mah.

Recept za božično orehovo rulado brez moke prihaja kot naročen. Prazniki so za vogalom in počasi bo treba zagnati pečice. A ker v decembrski evforiji ni vedno časa za dolgotrajno peko, saj nam glavnino prostega časa požrejo darila in okraševanje, smo izbrskali recept, ki bo poskrbel, da boste na mizi lahko imeli nekaj domačega in sladkega, istočasno pa vam za to ne bo treba peči dolgo v noč. Poleg tega je ta božična orehova rulada brez moke odličen način, da porabite morebiten presežek jajc v hladilniku.

PREBERITE ŠE: Recept: kremasta vroča čokolada s pudingom

Recept za božično orehovo rulado brez moke:

Sestavine:

  • 8 jajc
  • 8 žlic sladkorja
  • 100 gramov mletih orehov (ali mandljev)
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 360 gramov kisle smetane (2 lončka) ali kombinacija kisle smetane in gostega jogurta
  • rozine
  • limonina lupina
  • cimet
  • rum

Priprava božične orehove rulade brez moke
Najprej v rumu namočimo rozine, ki mu dodamo vrečko vaniljevega sladkorja in naribano lupino limone. Pred tem že lahko damo segrevati pečico na 170 stopinj Celzija. Naslednji korak je, da rumenjake ločimo od beljakov in iz slednjih naredimo sneg, medtem ko rumenjake z mešalnikom stepamo pri največji hitrosti in jim postopno dodajamo sladkor ter vsebino druge vrečke vaniljevega sladkorja. Ko postane penasto, z metlico vmešamo v sneg. Nato postopno dodamo zmlete orehe in maso razporedimo na pekač, obložen z namaščenim papirjem za peko. Maso pečemo od 15 do 20 minut. Ko je pečeno, pustimo, da se malce ohladi, a ne povsem do hladnega. Potem premažemo s kislo smetano in po njej potresemo odcejene rozine in cimet. Testo je nato pripravljeno in treba ga je le še zaviti v rulado in za nekaj ur postaviti v hladilnik. Za konec sladico posujemo s sladkorjem v prahu ali čokoladnimi mrvicami. Pa dober tek!

shutterstock_668516281 (1) Recept: božanska kremna vroča čokolada s pudingom Domača bajadera Recept: domača bajadera brez peke Jajčni liker - recept Recept: penast jajčni liker, ta obvezni spremljevalec zime Miklavževi parklji Praznični recept: hudičevo dobri miklavževi parklji · · ·