Martinova pojedina
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Martinova pojedina ”pade” na nedeljo po martinovem. Tega vsako leto praznujemo 11. novembra in praznik, posvečen vinu, tradicionalno spremlja obilna pojedina. Če martinovo pade na delavnik, imamo lahko martinovo pojedino dve zaporedni nedelji. Prej in potem. Tradicionalna martinova pojedina mogoče ni najbolj zdrava, ampak za praznike si lahko privoščimo kakšen kalorični prekršek. Kaj bi sicer sploh ostalo od praznikov, če se ne bi pregrešili v hrani? Naj zato tudi pri vas zadiši po raci, goski oziroma puranu, praženem krompirju, mlincih in rdečem zelju.

Tradicionalna martinova pojedina mora biti močna in obilna. Na martinovo gurmansko razvajanje pač ne sme izostati, tako kot ne sme izostati ob božični večerji. Zato na Martinovo nedeljo na sodobna prehranska načela pač pozabimo.

PREBERITE ŠE: Recept: pečene olive v olivnem olju za zdrav prigrizek

Pa veste, kaj se mora (poleg kozarca cvička oziroma sladkega mošta, ki sta pač samoumevna) znajti na mizi, ko pripravljamo tradicionalno martinovo pojedino? Vse izveste v nadaljevanju, kjer objavljamo recept, ki mu bodo kos tudi ljubiteljski kuharji, ne le velemojstri vihtenja kuhalnic.

Sestavine za tradicionalno martinovo pojedino:

  • 30 dag mesa (race, gosi ali purana)
  • 3/4 kg rdečega zelja
  • 1/2 kg krompirja
  • sol in poper
  • kumina
  • čebula
  • česen
  • jabolko
  • olje

Priprava tradicionalne martinove pojedine

Martinovo pojedino po tradiciji pripravimo ”okoli” hrustljave pečene race, gosi ali purana, ki so najpomembnejši del te pojedine. Očiščeno meso nasolimo in popramo ter pustimo, da nekaj časa stoji. V njegovo notranjost nato potisnemo neolupljeno jabolko, ga namažemo z maščobo ter pokrijemo z aluminijasto folijo. V enakomerno vroči pečici, ogreti na temperaturo med 200 in 230 °C, meso pečemo približno eno uro. Pečenemu mesu slečemo alufolijo, mu odstranimo odvečno maščobo in ga prelijemo z lastnim sokom. Pečemo še eno uro, oziroma dokler se meso ne zmehča. Da meso ostane sočno, ga medtem večkrat prelijemo z lastnim sokom in mu po potrebi dodamo malo jušne osnove ali vode. Ker ima lahko gos preveč maščobe, ji predhodno odstranimo kožo in vso maščobo. To zrežemo na kockice, jo stopimo in z njo premažemo meso. Ko je meso pečeno, odstranimo jabolko, ga narežemo na kose ter prelijemo s precejeno omako, nastalo med peko.

Priloga k tradicionalni martinovi pojedini

Na krožniku ne smejo umanjkati mlinci in rdeče zelje, za popolno martinovo pojedino pa je nujen še pražen krompir. Ker je receptov za pražen krompir toliko, kot je gospodinj, ki ga pripravljajo, način priprave prepuščamo vam. Zato pa vam zaupamo še, kako pripraviti rdeče zelje. Rdeče zelje naribamo in podušimo na olju v družbi čebule in česna. Vse skupaj zalijemo z nekaj vina ter po okusu dodamo sol, poper in kumino. Mlince pa lahko kupite ali pripravite sami doma.


shutterstock_775011955 To je recept za najboljše kuhano vino Čokoladni mousse Recept: božanski čokoladni mousse iz le dveh sestavin! Mascarpone kocke Recept: maskarponejeve kocke – nebeško dobra sladica Čokoladna salama Recept: čokoladna salama, omamna sladica brez peke · ·